Chapewerken : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Bijna in elke bouwconstructie komen we betonvloeren tegen. Betonvloeren zijn onmisbaar voor een constructie. Ze zorgen voor stevigheid en zijn geschikt om overige vloerbedekking op te plaatsen. De betonvloer wordt doorgaans afgewerkt met een chape, ook wel dekvloer genoemd. De chape, van cement, is bedoeld om een overige vloerbedekking op te plaatsen, maar kan ook prima worden gebruikt als eindvloer.

 

Betonvloer, draagvloer

De betonvloer of draagvloer is onmisbaar voor:

  • Een nieuwe woningconstructie
  • Een vloerrenovatie

De betonvloer zal de fundering verzegelen en samen een stevige constructie vormen. Daarnaast werkt de betonvloer stabiliserend en dragend. De betonvloer wordt gemaakt van: cement, water, zand en steentjes (of een soortgelijk product).

 

Een goede betonvloer is resistent, heeft een lange levensduur en zorgt voor een thermische isolatie. In een nieuwe bouwconstructie zal de betonvloer worden aangevuld met een dekfolie en een isolatiefolie.

 

De dikte van de betonvloer kan verschillen van 4 tot 10 centimeter. De dikte is afhankelijk van de functie van de vloer, voornamelijk het gewicht dat de vloer zal dragen is van invloed op de dikte. Een garage waar bijvoorbeeld 3 auto’s worden geparkeerd zal een dikkere betonvloer moeten hebben dan een terras. Wanneer gewapend beton wordt gebruikt zal hiervoor een marge moeten worden ingecalculeerd, om er zeker van te zijn dat de bewapening niet uit het beton komt.

 

Zelf een betonvloer storten vraagt om een goede voorbereiding en organisatie. Op internet kunt u informatie vinden hoe u deze klus zelf kunt klaren, als u dat wenst. Wilt u echter zeker zijn van kwaliteit en een foutloos resultaat, dan kunt u beter een professional inschakelen. Via deze website kunt u gemakkelijk meerdere gratis offertes aanvragen om te vergelijken. Hierdoor zult u snel in contact geraken met leveranciers in uw regio.

 

Chapes, dekvloer

De chape, ook wel dekvloer genoemd, vormt de afdekkinglaag op de betonnen ondervloer. De chape is de cementlaag waarop de vloerbedekking uiteindelijk komt. Het gaat dus om een afwerkinglaag, die de betonnen ondervloer prepareert voor de afwerkende vloerbedekking. Dit kunnen tegels, vloerbedekking, laminaat, parket en meer zijn.

De chape dient geheel plat te zijn, of het nou gaat om een binnenvloer, een garagevloer of een terras. Plat hoeft in dit geval niet altijd horizontaal te betekenen. Een terras kan bijvoorbeeld het beste een klein beetje aflopen, zodat er geen regenwater op blijft staan.

 

De chape wordt niet gemaakt van beton, maar van cement: cement + water + zand

 

Er bestaan 3 soorten chapes:

Hechtende chape: deze chape hecht zich direct aan de ondervloer. Wanneer het wordt geplaatst wordt er een uitzettingsvoeg langs de muren geplaatst. Deze hechtende chape kan worden gebruikt in de volgende gevallen:

  • Oude en nieuwe chape dienen te hechten
  • Oud betonvloer en chape dienen te hechten
  • Wanneer draagvloer stabiel en intact is zonder scheuren
  • Wanneer de draagvloer droog genoeg is

Niet-hechtende chape: zoals de naam het al zegt, deze chape hecht zich niet aan de ondervloer. Er wordt een isolatielaag, een thermische isolatie of waterkering tussen beide aangebracht.

Zwevende chape: deze chape hecht zich niet aan de ondervloer, er wordt een akoestische of thermische laag tussen geplaatst en de chape heeft geen direct contact met muren, plinten en dorpels etc.

 

Chape als eindafwerking

Chapes kunnen, mits ze goed worden behandeld, ook perfect als eindvloer worden gebruikt. In steeds meer woningen, kantoren of showrooms wordt de betonnen vloer als eindresultaat gebruikt. Met de juiste afwerking is de betonnen erg sterk en slijtvast. Er kan gekozen worden voor verschillende kleuren en afwerkingen. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Chapewerken