Elektriciteit : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een elektriciteitsnetwerk is onmisbaar in elke woning of bedrijfspand. Een goede installatie is essentieel voor de correcte werking ervan in de toekomst. U laat de aanleg dan ook het beste over aan een professional. U leest in onze gids waar u op dient te letten bij de werken.

Een elektrische installatie is de motor van elk elektrisch toestel en van alle schakelaars, stopcontacten en verlichting in uw woning of bedrijfspand. En nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers is een goede elektrische installatie belangrijker dan ooit om energie te besparen.

elektriciteit

Elektriciteit aanleggen

Alvast één tip: schakel een vakman in om een elektrische installatie te laten plaatsen. Er hangt te veel van af inzake efficiëntie en uiteraard veiligheid. Maar hier geven we u enkele aandachtspunten mee, zodat u met nog wat meer kennis van zaken de installatie kunt opvolgen

 1. Vraag een tijdelijke elektriciteitsaansluiting aan voor tijdens de bouwwerken.
 2. Uw elektrische installatie moet beantwoorden aan het AREI (de voornaamste algemene wettelijke voorschriften inzake de elektrische installaties zijn terug te vinden in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties of AREI).
 3. U moet over een attest beschikken van een controleorgaan. Dat moet u dan voorleggen aan de elektriciteitsmaatschappij wanneer zij de installatie op het elektriciteitsnet komen aansluiten.
 4. Vergeet zeker niet een aardingslus aan te leggen. In het geval van een renovatie is dat een aardingspin. Verzeker er u ook van dat elk toestel op die aardleiding is aangesloten.
 5. De installatie moet uitgerust zijn met een differentieelschakelaar.
 6. Gebruik de juiste dikte van elektriciteitsdraad en zorg voor een goede verdeling van de zogenaamde stroombanen.
 7. Voorzie voldoende contactdozen, hou rekening met toekomstige behoeften en duurzame toepassingen.
 8. Het schakelmateriaal moet CEBEC-gekeurd zijn.
 9. De metalen onderdelen in de badkamer moeten door bijkomende equipotentiale verbindingen verbonden zijn aan de lokale aarding.
 10. Voorzie een aparte stroombaan voor grote elektrische apparaten.
 11. Leg een elektriciteitsdossier aan met een eendraads- en situatieschema en een keuringsverslag van de installatie.
 12. Plaats voldoende wachtbuizen om later gemakkelijker bijkomende contactdozen en lichtpunten te kunnen plaatsen.

Een tip om te besparen: LED-verlichting

LED-verlichting is niet alleen energiezuinig. Deze verlichting biedt ook een lange levensduur, produceert weinig warmte en heeft vele kleurmogelijkheden. LEDS zijn bovendien heel compact en dus heel geschikt voor dunne, vlakke armaturen. Heel interessant voor wand- en vloerverlichting. Deze innovatie wordt veel gebruikt voor gekleurd licht en lichteffecten, maar is ook steeds populairder als algemene verlichting