Isolatie
Question

Dakisolatie van binnenuit of van buitenaf?

Réponse

De wijze waarop daken worden geisoleerd hangt af van het type dak en de manier waarop de ruimte onder het dak wordt gebruikt. Een overzicht van de opties:

  • Van buitenaf isoleren:
    Bij een plat dak kiest u altijd voor buitenisolatie, vanwege de dampwerende laag die zich aan de buitenkant bevindt. Zou u aan de binnenkant isoleren, dan krijgt u vocht- en condens-problemen. Ook bij te renoveren woningen met een hellend dak is buitenisolatie de meest praktische oplossing. De keuze voor een sarkingdak, geplaatst door een vakkundige specialist, is beslist aan te raden: zowel de opbouw- als isolatiefase worden in één systeem verwerkt. Zo vermijdt u dat u de ruimte onder het dak moet leeghalen en verliest u ook geen woonoppervlakte. Er zijn minder koudebruggen, maar de akoestische isolatie kan iets minder zijn. 

  • Van binnenuit isoleren:
    Plaatsing en keuze van dakisolatie worden bepaald in functie van dakbedekking en onderstructuur. In ieder geval geldt van binnenuit isoleren enkel voor schuine daken. Deze optie wordt bijna altijd toegepast in nieuwbouwwoningen waar de ruimte onder het dak (nog niet) is afgewerkt. Om schade door condensatie te vermijden moet de isolatie aan het dakbeschot en zeker die rond eventuele dakkapellen met de juiste dampdichte afwerking aangebracht worden.
    U kunt opteren voor lichte EPS-platen als het onderdak aan de buitenkant damp-open is, u kan glaswolisolatie met damp-remmende alu-bekleding plaatsen op een raamwerk of onbeklede glaswol combineren met vochtregulerende klimaatfolie, of isolatiefolie aanbrengen op een regelhouten kader waartussen u eventueel mineraal-wol of isolatieschuimplaten verwerkt.