Isolatie
Question

Wat zijn de opties voor vloerisolatie?

Réponse

Bij vloerisolatie wordt een onderscheidt gemaakt tussen de isolatie in bestaande woningen en nieuwbouwwoningen.

Bestaande woningen:

  • Heeft u een vloer op de volle grond, zoals een betonnen draagvloer met chape en tegels, dan is er soms geen andere oplossing dan hem uitbreken en helemaal vernieuwen. Dan is het misschien zinvol om meteen vloerverwarming te voorzien op een dunnere chape met een dunne laag isolatiemateriaal van bijvoorbeeld geëxtrudeerd polystyreen.
  • Een andere mogelijkheid is de vloer isoleren via de ruimte onder de koude vloerplaat door daar stijve isolatieplaten tegen het plafond aan te brengen. Afwerking met laminaat, hout of kurk verhoogt het comfort.
  • Een derde optie is een keperwerk timmeren op de bestaande vloer, waarop u drukvaste isolatie aanbrengt, en afwerkt met laminaat, parket. Ook dorpels, deuren en trappen dienen aangepast te worden.

Nieuwbouwwoningen:

Gezien de steeds strenger wordende EPC-normen isoleert men altijd boven de vloerplaat, zodat koudebruggen vermeden worden. De isolatie sluit dan aan tot tegen de muren. De meest courante oplossing is het spuiten van PUR-schuim, na het leggen van de nutsleidingen. Een goedkopere oplossing is licht schuimbeton of cellenbeton, wat deze isolatiechape uiterste geschikt maakt voor diepe uitvullingen, zoals bij (kruip)kelderruimtes.