Isolatie
Question

Hoe kan een zolder het best worden geisoleerd?

Réponse

De manier van isoleren van een zolder hangt af van de manier waarop de zolder is ingericht en waarvoor deze gebruikt wordt. 

  • Bij zolders die enkel als opslagruimte dienen, is het voldoende om enkel de vloer te isoleren. Bij nieuwbouwwoningen spuit men meestal een PUR-laag op de vloerplaat welke wordt afgewerkt met een isolerende chape. Dit kan ook in een bestaande woning, tenzij u kiest voor minerale wol die u in de ruimte tussen zoldervloer en plafond van de onderliggende verdieping aanbrengt. U kunt ook een houtachtige ‘zwevende dekvloer’ (bijvoorbeeld uit OSB) of uit steenachtig materiaal (bijvoorbeeld zandcement) op de dragende constructievloer plaatsen.

  • Bij zolders die worden gebruikt als leefruimte dient u een isolatie aan te brengen onder het dak, zodat de gehele ruimte geïsoleerd is. Hiernaast dient u ook ramen, deuren, plafond en muren te isoleren. Houd dan rekening met kieren en gaten, maar ook het soort dak waaronder het plafond zit. Gaat het bijvoorbeeld om binnen-, buiten- of spouwmuren?