Isolatie
Question

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Réponse

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal in de ruimte, ofwel de spouw, tussen de buitengevel gespoten of geblazen. Hiervoor kunnen UF-of PUR-schuim, EPS-parels, perlietkorrels, rotswol- of glaswolvlokken gebruikt worden.

Het isolatiemateriaal wordt via voorgeboorde gaten in de gevel gebracht, die achteraf worden dichtgestopt. Daarvoor dient uw woning uiteraard spouwmuren te hebben, waarvan buiten- en binnenmuren dik en droog genoeg zijn.

Ook dient de ruimte tussen de buiten en binnenmuur groot genoeg te zijn en geen rommel of verstoppingen te bevatten. Anders kunnen er koudebruggen ontstaan. Ook de gevel, het voegwerk, de waterkering rond raam- en deurlijsten, de daken en de goten moeten in goede staat zijn.

De gevel mag ook niet bekleed zijn met damp-remmende steen, glazuur of niet-ademende verf. Dit kan vochtproblemen veroorzaken. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is dus echt een karwij voor professionals. Het grote voordeel van spouwmuurisolatie is de snelle warmtewinst in huis. Spouwmuurisolatie is de meest effectieve vorm van muurisolatie.