Isolatie
Question

Wat is synthetisch isolatiemateriaal?

Réponse

De basisgrondstof voor synthetische isolatiematerialen zijn petrochemische, meestal afgeleide aardolieproducten. Er zijn verschillende soorten synthetische isolatiematerialen, een overzicht:

  • Eén van de meest courante synthetische isolatiematerialen is PUR (polyurethaan) in plaatvorm of als schuim. PUR isolatie heeft een goede isolatiewaarde.
  • PIR (polyisocyanuraat) heeft een nog hogere isolatiewaarde en wordt meestal in harde plaatvorm geleverd met een tand- en groefsysteem.
  • Het vochtongevoelige XPS (geëxtrudeerd polystyreen) bestaat in harde platen, diverse kleuren en types met tand- en groefverbinding. Dit isolatiemateriaal heeft een gesloten celstructuur, en heeft een hoge druksterkte en thermische weerstand, maar vervormt bij +80°C.
  • EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een licht piepschuim in plaatvorm of spuitbare bolletjesvorm. Dit product is brandbaar.
  • Het duurzame PF of resolschuim heeft een 100% gesloten celstructuur, is fijner dan PUR/PIR en heeft een hogere brand- en thermische weerstand. 

Synthetische isolatiematerialen hebben goede isolatiewaarden en zijn gemakkelijk in het gebruik. Een groot nadeel is dat ze erg milieubelastend zijn en in sommige gevallen ook slecht voor de bewoners door de vluchtige stoffen die ze bevatten.