Isolatie
Question

Wat is HR-glas?

Réponse

Deze term staat voor hoog-rendements-beglazing. Deze vorm van beglazing bestaat uit minstens 2 glasplaten waartussen een isolerende luchtruimte met een holle metalen/aluminium buis zit met een dubbele kitafdichting. De lucht circuleert binnenin het dubbele glas, waarbij de temperatuur een verschil in dichtheid en druk veroorzaakt (convectie).

Door het vullen van de isolerende ruimte/spouw met zwaardere (edel)gassen als argon en krypton wordt de warmteoverdracht door convectie nog eens verminderd.

Tegenwoordig wordt op het glas een dunne metaalcoating aangebracht, ook om warmtestraling tegen te gaan. Hoe effectiever dit metaallaagje, hoe beter de isolatiewaarde. Het verschil in werking duidt men aan met HR (isolatiewaarde U tussen 2,0 en 1,7), HR+ (1,6 tot 1,3) of HR++(+) (1,2 of minder). Hoe lager deze U-waarde, hoe beter de isolatie.

Tegenwoordig bestaat er ook driedubbele beglazing. Deze ruiten hebben een nog lagere u-waarde, maar ze zijn vrij zwaar. De kozijnen dienen hierop aangepast te zijn. Ook dient de woning perfect te worden geïsoleerd, is dit niet het geval, dan kunnen er vochtproblemen op de (koudere) muren ontstaan.