nov 10, 2014
Question

Ik ben eigenaar van het bovenste appartement. Wat als de rest niet mee wilt doen aan de isolatie? In totaal zijn het drie eigenaars , gelijkvloers, het eerste en ik het bovenste.

Réponse   nov 12, 2014

Beste Serge Leduby,

Er dient gegkeken te worden wat er in de basisakte vermeld wordt over de gemeenschappelijke, danwel privatieve delen van het appartementsgebouw. Vaak wordt het dak en de muren als gemeenschappelijk gerekend. 

In de basisakte zal een verdeelsleutel zijn opgenomen om de gemeenschappelijke onkosten te verdelen. Het isoleren van de gemeenschappelijke delen zal in principe als een gemeenschappelijke onkost worden beschouwd. Er dient in de algemene vergadering echter tot een beslissing met meerderheid gekomen te worden. 

Wanneer het nuttige werken betreft en er geen meerderheid wordt behaald tijdens de algemene vergadering kan er een vordering bij de vrederechter worden ingeleid. Hiermee kan men trachten de werken op kosten van de vereniging te laten uitvoeren. Het dient hierbij te gaan om dringende en noodzakelijke werken.

Gezien de nieuwe verplichtingen in het kader van het Vlaams Energierenovatoeprogramma, dat dakisolatie in 2020 verplicht stelt, zal dakisolatie waarschijnlijk tot noodzakelijke werken worden gerekend. 

U kunt meer informatie en offertes aanvragen bij onze experts in isolatie.