Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Isolatiemateriaal draagt bij aan het verbeteren van ons wooncomfort en dan denken we in de eerste plaats aan het thermische aspect, zodat het altijd aangenaam warm in huis is. Maar ook geluidsoverlast beïnvloedt onze woonkwaliteit: het verkeerslawaai wordt alsmaar intenser, gebouwen zijn uit lichtere materialen opgetrokken dan vroeger, die sneller geluidstrillingen doorlaten, moderne trends creëren meer lichtinval door grote glaspartijen die door hun hardheid geluid weerkaatsen in de plaats van het te dempen… Daarom wordt vandaag een nieuwe standaard NBN SO1-400 opgelegd die de akoestische normen voorschrijft in woongebouwen. Fabrikanten blijven continu zoeken naar geschikte materialen om geluidshinder te beperken, altijd in combinatie met thermische eigenschappen. 

Akoestiche vloerisolatie

Waarom is akoestische vloerisolatie belangrijk?

Mensen kunnen zich storen aan twee soorten geluid: omgevingsgeluid veroorzaakt door bijvoorbeeld gesprekken, tv, muziek,… en contactgeluid ten gevolge van stappende schoenen op een vloer, het verschuiven van stoelen enz.  Geluid is eigenlijk een trilling die zich verplaatst via de lucht, via materialen en vloeistoffen. Metingen van geluidstrillingen drukt men uit in decibel. Omgevings- of luchtgeluiden kan men beperken door absorberende materialen te gebruiken zoals meubels, gordijnen, vloerbedekking van tapijt enz. Contactgeluid wordt overgedragen via de structuur (vloeren, wanden…) en kan verzacht worden met een geschikte akoestische vloerisolatie. Afhankelijk van de constructie van een woning bestaan er specifieke oplossingen en materialen om vloeren zowel thermisch als geluidsabsorberend te isoleren, zodat we onze leefomgeving als aangenamer ervaren.

 

Methodes in functie van type woning en ondergrond

Zelfs zonder isolatiematerialen kunnen we de oorzaken van geluidshinder al gedeeltelijk tegenhouden: ruimtes klinken minder ‘hol’ als er gordijnen, meubels of behang of gipskartonnen wanden aanwezig zijn. De woning op een doordachte manier inrichten helpt ook, zoals bijvoorbeeld de slaapkamer niet aan de drukke straatkant te installeren. Maar zonder gepaste akoestische vloerisolatie zijn al deze oplossingen nooit volledig.

 

Geluidsabsorberende vloerisolatie in nieuwbouwwoningen

  • Aannemers werken zoveel mogelijk met een ‘zwevende’ vloer, waarbij de isolatie boven de vloerplaat komt om koudebruggen te vermijden. Niet zelden gebruiken ze een twee-in-één-oplossing zoals een isolatiechape. Voor een ondergrond die voldoende vlak en stabiel is en genoeg draagkracht heeft, bestaan er vloerplaten die al voorzien zijn van een dempende isolatielaag, waarop eventueel nog een akoestische tapelaag wordt geplakt onderaan de wanden, de hele ruimte rond. Om dekvloeren zwevend te maken komen vooral dunne isolatiematten of -rollen uit polyethyleenschuim in aanmerking, of een uitvulling uit kurk, gebitumeerd vermiculiet of rubber. Omdat deze matten tamelijk dun zijn (+/- 5 mm), bestaat het risico op beschadiging door doordrukking of oneffenheden als de chape geplaatst wordt.  
  • Voor zoldervloeren gebruikt men vaak rotswol, die men aanbrengt tussen de draagstructuur, waarop men dan bijvoorbeeld OSB-platen (verbeterde soort spaanplaat) legt als loopvlak. Handig zijn ook de twee-in-één houten panelen met tand- en groefverbindingen in combinatie met een onderliggende geïntegreerde isolatielaag.
  • Het doos-in-doos-principe hanteert gipskartonplaten voor wanden, plafond en een zwevende vloer, zodat de ruimte als het ware een ‘hermetisch’ afgesloten box is voor geluidstrillingen.

In bestaande woningen

  • Bij een betonnen draagvloer met chape en tegels bijvoorbeeld zit er dikwijls niets anders op dan alles uit te breken en te vernieuwen, en misschien tegelijk vloerverwarming te voorzien. Om zo weinig mogelijk te moeten aanpassen aan drempels en deurlijsten kiest men best voor een dunnere chape en dunne isolatieplaten van geëxtrudeerd polystyreen (XPS).
  • Een andere optie is om via de ruimte onder de koude vloerplaat stijve platen tegen het plafond te lijmen of te schroeven en in de ruimte erboven ‘warme’ vloerbedekkingen te gebruiken zoals kurk, tapijt, laminaat of parket.
  • Soms brengt men een keperconstructie aan op een bestaande vloer, waarop men een gepaste isolatie aanbrengt en afwerkt met een ‘warme’ vloerbedekking.

 

Vloerisolatiematerialen met uitstekende akoestische kwaliteiten en hun prijskaartje

PUR

Op zich zijn de geluidsabsorberende eigenschappen niet geweldig, maar een zwevende vloerconstructie in combinatie met gespoten Pur geeft wel goede resultaten. Afhankelijk van de dikte (minder dan 10 cm of meer dan 15 cm) ligt de prijs tussen € 16 en 20/m2.

EPS

Deze lichte geëxpandeerde polystyreenplaten van 8 à 10 cm dik kosten 8 à 12 euro/m2 en kunnen eventueel worden afgewerkt met een bitumenlaag of worden gespoten als bolletjesschuim.

XPS

Geëxtrudeerde polystyreenplaten bestaan in diverse kleuren en formaten met tand- en groefverbindingen. Platen met een dikte van 4 cm kosten zo’n 7 euro/m2; voor een dikte van 10 cm betaalt u meer dan 12 euro/m2.

PERLIET

Perlietplaten krijgen ook dikwijls een bitumenlaag en voor een dikte van 8 cm ligt de prijs al boven 25 euro/m2.

KURK

Dit 100% natuurlijke product is op en top milieuvriendelijk, maar erg duur: 30 à 40 euro/m2.

ROTSWOL

Voor rotswolplaten van 4 cm blijft de prijs onder 10 euro/m2. Spijkerflensdekens kosten, afhankelijk van de dikte, gemiddeld tussen 8 en 12 euro/m2.

CELLULOSE

Papiervlokken hebben veruit de beste akoestische kwaliteiten en worden gedetailleerd besproken in een apart artikel. Zakken cellulose van 12,5 kg kosten net geen 15 euro. Laat u de klus uitvoeren, dan betaalt u, afhankelijk van de densiteit, meer dan 60 euro per m3. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie