Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Het isolatiemateriaalaanbod is overrompelend, maar er is toch een product dat er om verscheidene redenen bovenuit springt: cellulose, met een waaier aan toepassingen, ook gebruikt in papier, karton, textiel en zelfs in medicijnen.  Cellulose-isolatiemateriaal is een bewerkt product dat in de bouwsector erg gewaardeerd wordt omwille van o.a. kostprijs, milieuvriendelijkheid, goede thermische en akoestische eigenschappen.

Cellulose isolatie

Wat is cellulose-isolatie?

Cellulose is alom aanwezig in de natuur: het is een organische verbinding die behoort tot de groep van complexe koolhydraten. Het is ook het hoofdbestanddeel van plantencelwanden, dat voor de stevige vezelstructuur zorgt. Om er isolatiemateriaal van te maken, worden cellulozevezels gewonnen uit gerecycleerd oud papier (bvb. kranten), dat oorspronkelijk afkomstig is van hout. Tijdens het productieproces, dat zowel intern als extern gecontroleerd wordt volgens strenge Europese normen, worden papier-/houtsnippers ruw verhakseld en dan worden er minerale zouten (boorzout) aan toegevoegd, die de brandvertraging stimuleren. Het mengsel wordt gemalen in een centrifuge tot warm aanvoelende, zachte, onbrandbare papiervlokken. De constructie en de dimensionering van het te isoleren bouwelement zijn bepalend voor de inblaasdichtheid en de hoeveelheid materiaal. Daarvoor zijn ‘schudtests’ ontwikkeld die reële situaties simuleren.

 

Soorten cellulose-isolatie en hun toepassingen

 • Plaatvorm

Celluloseplaten bestaan uit geperste houtvezels en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Deze toepassing is minder populair dan de vlokkenvorm, maar omwille van het ecologische aspect en de prijs een mogelijk alternatief voor schuimisolatie.

 

 • Droge, ingeblazen cellulose

Een speciale inblaasmachine met slang blaast de droge vlokken via gaten in de holtes van een constructie, zodat de ruimte tot in de kleinste hoekjes gevuld wordt. Deze methode is enkel mogelijk bij volledig gesloten compartimenten. In deze vorm ligt de luchtdichtheid relatief lager dan bij de andere toepassingen door de interne schikking van de vlokken. Tijdens het inblazen zijn stofmaskers een must, maar na het installeren verdwijnt het stof onmiddellijk.

Droog, open spuiten is een handige oplossing tussen roosteringsbalken die bovenaan nog niet afgedekt zijn, bovenop zolderingen of op zoldervloeren. Aannemers kiezen ook vaak voor cellulose-isolatie in daken waar ze het product inblazen tussen het onderdak en de dampremmende laag, of in wanden van skeletbouw, of in vloeren tussen roosteringsbalken.

 

 • Natte gespoten cellulose

Aan de papiervlokken wordt tijdens het productieproces een beperkte hoeveelheid lijm toegevoegd. De lijm zorgt voor een hogere densiteit en houdt de vlokken na het drogen op hun plaats. Het aanbrengen is makkelijker en veroorzaakt minder stof. Voor de installatie is een professionele spuitmachine nodig en wordt het oppervlak licht bevochtigd met een waterstraal. Vanwege de vochtigheid kan deze behandeling enkel toegepast worden op oppervlakken die nog niet bedekt zijn. Wie bijvoorbeeld spouwmuren wil na-isoleren op deze manier, moet de juiste droogtijd respecteren voor hij de muur dichtmetselt. Het drogen kan eventueel bespoedigd worden met een luchtdroger.

 

 • Gestabiliseerde cellulose

Aan droge cellulose wordt een geringe hoeveelheid lijm en vocht toegevoegd, waardoor de vlokken goed op hun plaats blijven. Deze toepassing wordt veel gebruikt voor dak- en zolderisolatie.

 

 • Stofarme cellulose

Als bepaalde bewoners van het te behandelen gebouw allergisch of gevoelig zijn voor stof geniet dit product de voorkeur. Door de toevoeging van een ‘stofdemper’ zoals bijvoorbeeld natuurlijke lijnolie zal er minder stofontwikkeling zijn dan bij de droge versie.

 

Voor- en nadelen van cellulose-isolatie

 • De thermische kwaliteiten zijn vergelijkbaar met die van glas- en steenwol.
 • Door de toegevoegde boorzouten wordt de brandweerstand verbeterd en scoort die even goed als die van glaswol.
 • De samenstelling beschermt tegen schimmelvorming, rotting en ongedierte.
 • Er zitten geen schadelijke of giftige stoffen in.
 • De vochtopnamecapaciteit staat garant voor een gezonder woonklimaat. Cellulosevlokken kunnen tot 30% van hun eigen gewicht aan vocht opnemen en later gelijkmatig weer afgeven, zonder hun thermische kwaliteiten te verliezen. Het materiaal is daarom erg geschikt voor bijvoorbeeld badkamerisolatie.
 • Door de hoge opslagcapaciteit kunnen zonnestralen veel minder binnendringen en blijven ruimtes onder een dakconstructie op warme dagen langer koel: de zonwerende eigenschappen zijn prima.
 • Het is een uitermate ecologisch verantwoord product: van de oorsprong, het productieproces, de plaatsing tot het liquideren… alles gebeurt op een milieuvriendelijke manier en alles kan gerecycleerd worden.
 • Door de hoge densiteit is dit een van de beste geluiddempende isolatieproducten.
 • Het is goedkoper dan schuimisolatie en de inblaas- of spuittechniek werkt vlot en snel.
 • Professionele voorkennis en uitvoering is belangrijk: het juiste product, hoeveelheid en dichtheid kunnen bepalen, droogtijden kennen, weten hoe het product op hellingen moet aangebracht worden, weten in welke gevallen er een dampremmer moet geplaatst worden… Daarom wordt deze klus het best aan experten overgelaten.

 

Cellulose-isolatie: het kostenplaatje

In plaatvorm betaalt u voor een dikte tussen 50 en 80 mm tussen 2 en 3 euro/m2, enkel voor het product.

Vlokken koopt u in zakken van 12,5 of 15 kg en dan betaalt u tussen 1,20 en 1,35 per kg. Vergelijk ook de densiteit (bvb.: 45 kg/m3 of 50 à 60 kg/m3). Doet u beroep op een gespecialiseerd bedrijf, dan kan het kostenplaatje voor materiaal en plaatsing oplopen tot meer dan 60 euro/m3. Bedenk echter dat, wie er zich toch zelf aan waagt, zich ook de inblaas- of spuitmachines moet aanschaffen of huren.

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie