Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Dakisolatie is onmisbaar voor een woning. U verlies de meeste warmte, zo’n 30%, via uw dak. Muren, ramen, deuren en vloeren isoleren maar niet uw dak, is eigenlijk zinloos, want warme lucht stijgt op en verdwijnt langs uw dak. Daarbij moet u ook rekening houden met koudebruggen (zie kader) in uw woning.

 Dakisolatie

Dakisolatie: waarom?

  • Dakisolatie is van groot belang om warmte-energie te besparen. Zo kan u al berekenen dat u een verwarmingssysteem kan installeren met minder vermogen. Dit vertaalt zich in een lagere investeringskost.
  • Vanaf januari 2015 gaat de Vlaamse dakisolatienorm in en dienen zowel huurwoningen als eigenaarswoningen aan deze norm te voldoen. Deze norm zal dus een belangrijke rol spelen bij de beoordeling van de kwaliteit van elke woning, waardoor uw woning bijvoorbeeld sneller verhuurd of verkocht kan worden.
  • Door een goede dakisolatie is uw dak niet alleen thermisch maar ook akoestisch geïsoleerd, brandveiliger en bestand tegen vocht en schimmel.
  • U draagt bij tot een beter en energiezuiniger leefmilieu, want veel isolatiematerialen zijn milieuvriendelijk en kunnen vaak gerecycleerd worden.
  • Hoewel de overheid sedert 2012 heel wat premies geschrapt heeft, kan u nog altijd genieten van een premie en fiscale voordelen voor dakisolatie.
  • U zal zich comfortabeler voelen in een goed geïsoleerde woning.

 

Dakisolatie langs de buitenkant of de binnenkant?

De keuze wordt bepaald door het soort dak (plat of hellend) en door het type woning (nieuwbouw of te renoveren woning).

 

1)      Bij een plat dak valt de keuze sowieso op buitenisolatie, omdat er aan de buitenzijde altijd een damp-werende laag zit. Als u de isolatie aan de binnenkant zou aanbrengen, creëert u vocht-en condens-problemen.

 

2)      Bij een (nieuwbouw)woning met twee volledige verdiepingen, waar de dakkap begint vanaf de zolder en waar de zolder nog niet is afgewerkt, kan u best van binnenuit isoleren.

 

3)      Bij een te renoveren woning is het niet altijd mogelijk of onpraktisch om van binnenuit te isoleren. Dan is een ‘sarking dak’ een handige oplossing: bij dit systeem worden alle klassieke opbouwfasen van het dak vervangen door één systeem waarin tegelijk opbouw en isolatie zitten. Zo hoeft u de leefruimte onder uw dak niet leeg te halen en verliest u ook geen oppervlakte. Er zullen minder koudebruggen zijn, maar de akoestische isolatie is iets minder. Nochtans bestaat er ook een ‘sarking onderdaks-systeem’.

 

Koudebruggen

Een koudebrug is een plaats in een constructie waar de isolerende laag rond de woning onderbroken wordt. Een koudebrug is dus eigenlijk synoniem voor een bron van warmteverlies, en geeft daarbij meestal ook aanleiding tot condensatie en schimmels. In elke woning zijn er een heleboel koudebruggen: de kepers in het dak, spouwankers, de draagconstructies boven ramen en deuren…


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie