Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een goede geluidsisolatie is in woningen met een drukke, lawaaiige omgeving onmisbaar. Veel thermische isolatiematerialen bieden ook een goede geluidsisolatie. U leest hier meer over de isolatiematerialen en de toepassingen op het gebied van geluidsisolatie.

 Geluidsisolatie

Geluidsisolatie: waarom?

Woont u aan een drukke weg, vlakbij een vliegveld of heeft u misschien bovenburen die u hoort lopen of praten? Geluidsisolatie is eigenlijk voor elke woning aan te raden. Het houdt zowel geluid buiten, als binnen. Goede geluidsisolatie behoudt uw privacy en nachtrust.

 

Bovendien dienen woongebouwen aan de nieuwe geluidsnorm NBN S01-400-1 te voldoen. Deze norm legt eisen op, op het gebied van luchtgeluid en contactgeluid.

  • Bij luchtgeluid dient men te denken aan trillingen die ontstaan door praten, radio, tv etc. Deze geluiden veroorzaken trillingen in de lucht en zorgt ervoor dat delen van de woning ook gaan trillen.
  • Contactgeluid worden gebouwdelen rechtstrees in trilling gebracht, bijvoorbeeld wanneer men op de vloer loopt of op de muur slaat.

 

Geluidsisolatie: massawet

Geluid ontstaat dus door trillingen in de lucht. Hoe groter de massa is, hoe minder trillingen er zullen optreden. Dit wil zeggen dat dikke muren bijvoorbeeld minder geluid doorlaten dan dunne. Het is dan ook een eerste stap om de massa van de muren en vloeren te vergroten, wanneer er geluidsoverlast wordt geconstateerd.

 

  • Tijdens het bouwproces

Het gemakkelijkst is het aanbrengen van voldoende massa tijdens het bouwproces. Contactgeluid kan worden verminderd door bijvoorbeeld een ankerloze spouw aan te brengen of voldoende dikke muren te bouwen.

 

  • Bestaande woning

Wanneer de woning echter al gebouwd is en er te veel contactgeluid optreed kan men de massa van de muren en vloeren verhogen door bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan te brengen. Er kunnen ook zwevende vloeren geplaatst worden, elastische koppelstukken in de leidingen of er kan isolatiemateriaal geplaatst worden om leidingen in de vloer.

 

Geluidsisolatie: spouwmuur

Een goede manier om geluidsoverlast te voorkomen is het goed isoleren van de spouwmuur, wanneer deze aanwezig is. Ook hier geldt de regel van de massa. Hoe groter de massa van de muur, hoe minder trillingen er zullen ontstaan. Afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de muren zal de geluidsisolatie minder of meer effectief zijn.

 

Geluidsabsorptie

Ten laatste speelt geluidsabsorptie ook een belangrijke rol bij geluidsisolatie. Galm en echo worden veroorzaakt door de weerkaatsing van geluid in een ruimte. Wanneer een ruimte kaal is en voorzien van harde materialen als parket en steen, kan er geluidsoverlast optreden. Dit kan verholpen worden door geluidsabsorptie:

  • Het plaatsen van stoffen meubels, gordijnen, tapijt, etc.
  • Het plaatsen van behang met een structuur of schilderijen.
  • Het plafond kan verlaagd worden en opgevuld met een akoestisch isolatiemateriaal.

Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie