Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Gebouwen kunnen tot 30% warmte verliezen via het dak, omdat warmte stijgt. Energiebewuste steden investeren in thermografische kaarten, samengesteld uit luchtfoto’s van daken, die aan de hand van kleurcodes aantonen hoe goed of hoe slecht het met het warmteverlies gesteld is in hun stadswijken. Dit kan renovatiewerken stimuleren en mensen aanzetten om gezamenlijk dakisolatie aan te kopen. Uiteraard is er volgens het type dak een specifieke aanpak vereist. In een afzonderlijk artikel van onze isolatiegids worden de drie types platte daken besproken: het koude, warme of omgekeerde type.

 Isolatie plat dak

Isolatie plat dak: methodes per type

1. Koud plat dak

Van deze methode, die vooral in de jaren 1970 populair was, is men helemaal afgestapt. De isolatie zit hier onder de dragende dakplaat. Onder invloed van extreme weersomstandigheden was de thermische uitzetting soms te groot en kwam het voegsel van de muren los omdat de dakplaat er te hard tegen duwde. Scheurvorming en waterinfiltratie waren het onvermijdelijke gevolg.

 

2. Warm plat dak

Hier bevindt de isolatielaag zich boven de dragende dakplaat, onder de waterdichtingslaag. De isolatie zit aan de buitenzijde van de dakconstructie. Deze laatste wordt samen met de woning opgewarmd. Het is zinvol om tussen de onderconstructie en de isolatie een dampdichte/-remmende laag te installeren en bovenop de isolatielaag een waterkerende of afdekkingslaag (bvb. roofing, EPDM = synthetisch rubber…). Bij deze oplossing fungeert de dakconstructie als een warmtebuffer, waardoor er bij temperatuurschommelingen veel minder krimpvorming en uitzetting is.

 

3. Omgekeerd plat dak of omkeerdak

In dit geval wordt de isolatie bovenop de afdichtende of waterdichte laag geplaatst. Deze methode wordt vooral toegepast bij frequent belopen dakterrassen, parkeerdaken of balkons. Bovenop komt ook nog een beschermende ballastlaag van tegels, keien of grind etc., zodat de thermische en mechanische eigenschappen optimaal blijven.

 

Isolatie plat dak: materiaalkeuze en de voor- en nadelen

Alle isolatiematerialen worden uitvoerig toegelicht in een ander artikel van onze isolatiegids. Hier sommen we enkel de materialen op die hier specifiek van toepassing zijn. De meeste materialen zijn verkrijgbaar in rollen/dekens en/of in plaatvorm in verschillende formaten en diktes.

 

 • Ecologische materialen
  • Schapenwol: bestaat in rollen en heeft goede vochtregulerende en luchtzuiverende eigenschappen en is makkelijk te verwerken, bijvoorbeeld tussen dakspanten.
  • Houtwol: is beschikbaar als houtwoldekens, die eenvoudig te plaatsen zijn.  Ze hebben een hoge warmteopslagcapaciteit en vochtbestendigheid.
  • Hennep: hennepdekens bestaan uit houtachtige, sterke vezels, maar zijn niet geschikt voor vochtige omstandigheden.
  • Papiervlokken of cellulose: deze gespoten vezels zijn niet geschikt voor vochtige omstandigheden. Ze zijn wel vochtregulerend, zonwerend en geluiddempend en hebben een brandbestendigheid vergelijkbaar met die van glaswol.
  • Kurk: dit 100% natuurproduct is enkel in plaatvorm geschikt als isolatie voor platte daken en heeft uitstekende akoestische en thermische eigenschappen, maar het is wel erg duur.

 

 • Anorganische materialen
  • Glaswol: deze minerale wol (mengsel van soda, mergel, siliciumzand, gerecycleerd glas en toevoegingsproducten) wordt eerder voor hellende dan voor platte daken gebruikt. Vooral doe-het-zelvers maken er graag gebruik van om oude koude daken bij te isoleren. Flensdekens worden het meest gebruikt, maar er bestaan ook soepele platen. Het is een relatief goedkoop product met goede thermische, geluidsabsorberende en brandwerende kwaliteiten. Ook schimmels en ongedierte blijven liever uit de buurt van dit materiaal, maar ook onze huid, ogen en luchtwegen houden er niet van, want het veroorzaakt snel irritatie.
  • Rotswol: deze minerale steenwol is afkomstig uit vulkanisch gesteente (basalt of diabaas) en door toevoeging van harsen en oliën krijgt het eindproduct goede waterafstotende en brandwerende eigenschappen. Niet de rotswoldekens, maar de niet-samendrukbare platen zijn geschikt voor platte daken. De thermische en akoestische waarde is beter dan die van glaswol. Rotswol heeft een langdurige isolatiewaarde en is blijvend vocht-, bacteriën- en schimmelvrij. Het is ongeveer 10% duurder dan glaswol, maar veel minder irriterend.
  • Perliet: dit product bestaat uit siliciumoxide en aluminiumoxide, afkomstig uit vulkanisch gesteente. In plaatvorm is perliet geschikt als brandvaste, vormvaste, thermische en akoestische isolatie voor platte daken.

 

 • Synthetische materialen
  • PUR-hardschuim: deze kunststof, polyurethaan, wordt uitvoering onder de loep genomen in het artikel ‘PUR-isolatie’. Het is uitermate geschikt om alle hoekjes en kantjes op te vullen tussen kepers en een onderdak.
  • PIR: deze kunststof, polyisocyanuraat, is een van de beste isoleermaterialen met goede brandvertragende eigenschappen. Omwille van de hoge densiteit zijn ze ideaal voor warme platte daken en omkeerdaken, want ze laten een goede beloopbaarheid toe. Als de naden goed zijn afgedicht (bijvoorbeeld met aluminiumtape), is het risico op vochtopname eigenlijk nihil en is er zelfs geen extra dampscherm nodig. PIR is op de markt in plaatvorm. De platen zijn licht en makkelijk te versnijden of te zagen. Er bestaan ook versies waarbij de platen tand- en groefverbindingen hebben en bekleed zijn met aluminiumfolie of een bitumenbekleding (voor roofing- of rubberdaken).  Helaas is dit synthetische product niet biologisch afbreekbaar.
  • XPS: deze hardschuimplaten met gesloten celstructuur noemt men ook geëxtrudeerd polystyreen. De afwerking van het oppervlak kan glad, ruw of gewafeld zijn. XPS-platen hebben een hoge druksterkte en thermische weerstand en ze zijn vochtongevoelig. Omdat ze bij + 80°C vervormen, zijn ze niet geschikt voor warme platte daken, maar uitstekend voor omkeerdaken, waar ze bovenop een waterdichte dekkingslaag geplaatst worden, maar onder een ballastlaag van keien, grind of tegels zitten.
  • EPS: dit lichte piepschuim noemt men ook geëxpandeerd polystyreen. De platen zijn minder flexibel dan die van minerale wollen, maar ze hebben een hogere drukweerstand en betere isolatiewaarden. Bij brand ‘smelt’ het materiaal in druppelvorm.
  • Cellenglas: deze dure kunststof is geschikt voor alle warme en omgekeerde platte daken. Cellulair glas is damp- en waterdicht, onbrandbaar, druk- en vormvast, bestand tegen ongedierte en zuren en is makkelijk te verwerken.

 

Isolatie plat dak: het prijskaartje

Onderstaande indicatieve materiaalprijzen zijn ontleend aan het ‘Borderel van eenheidsprijzen’ van het Onafhankelijke Architecten- en Ingenieursbureau ASPEN, en zijn dus exclusief plaatsingskosten.

 • XPS  met een dikte van 6 cm                                           € 25,20 / m2
 • EPS met een dikte van 6 cm                                               19,60 / m2
 • Rotswol met een dikte van 10 cm                                       20,70 / m2
 • Cellenglas met een dikte van 8 cm                                      62,80 / m2
 • PUR- platen met een dikte van 5 cm                                   20,50 / m2
 • Perliet met een dikte van 8 cm                                            26,50 / m2. 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie