Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Thermische isolatie stopt niet bij het isoleren van daken, muren en vloeren. Wie ramen en deuren in zijn woning niet goed isoleert kan tot 25% warmte verliezen. Fabrikanten bieden uitstekende oplossingen en keuzes voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande huizen zijn er goede systemen.

 Thermische isolatie

Daarvoor dient u twee parameters in de gaten te houden:

 • U-waarde:
  Deze warmtedoorgangscoëfficiënt bepaalt de hoeveelheid warmte die elk uur per m2 en per gemeten temperatuurgraad door een raam of wand verloren gaat, en wordt uitgedrukt in W/m2K.
 • R-waarde:
  Deze warmteweerstand, gebaseerd op de dikte en warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal, duidt het thermisch-isolerend vermogen van een materiaal-laag aan en wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

 

Thermische isolatie van deuren

Het is enkel nodig om buitendeuren te isoleren. Bij binnendeuren is dit onnodig, want luchtcirculatie is noodzakelijk voor een goede ventilatie.

 

Bestaande woningen

Hier komt u al een flinke stap vooruit door kieren en gaten te isoleren.

 • Tochtbanden of -strips, gemaakt uit harde kunststof- of metaalprofielen, met of zonder borstel, die aan de deurlijsten en aan de onderkant van de deur (tussen deur en vloer of dorpel) kunnen worden bevestigd.
 • Door nieuwe cilindersloten en hoogwaardige scharnieren te plaatsen zal er minder tocht in uw huis komen.

 

Nieuwbouwwoningen

Elke architect of aannemer zal u aanraden om deuren te kiezen die bestaan uit twee houten of kunststofpanelen waartussen men een stijve polymeer-laag kleeft. In deze tussenlaag zit een isolerend schuim dat 7 à 8 jaar meegaat, maar daarna zijn isolatiewaarde verliest.

 

Naast de klassieke tochtbanden of -borstels kan u ook guillotine-dichtingen nemen voor de spleten tussen de onderkant van deuren en vloeren/dorpels. Dit zijn rubberen stroken aan de onderkant van de deur, waarbij een pin aan de scharnierzijde wordt ingedrukt als de deur sluit en het rubber als een ‘guillotine’ naar beneden komt. Ook de aansluitingen met de wanden en de omlijstingen moeten luchtdicht zijn.

 

Materiaalkeuze van deuren

 • Houten deuren hebben uit zichzelf al een goede thermische en akoestische isolatie, en logischerwijs is een massieve deur (volkern) beter dan een goedkope, lichte cel-roosterdeur.
 • Aluminium en PVC-deurenhebben profielen met 3-, 5- tot 6-kamersystemen die voor een thermische onderbreking zorgen. Eigenlijk is dit een kanaal waarin zich droge, stilstaande lucht bevindt en dat een warmtebuffer vormt.  Het voordeel van aluminium is de lichtheid en de sterkte van het materiaal, en PVC is een materiaal dat uit zichzelf al goed isoleert.
 • Ook bij metalen deuren of poorten (zoals inpandige garagepoorten) hangt de isolatiewaarde af van de dikte van het materiaal en of u een enkelvoudige of dubbelwandige versie kiest. Bij de enkelvoudige versie wordt vaak een basiscoating in PUR aangebracht – bij de dubbelwandige zit het PUR-schuim er al in.
 • Er bestaan deuren in gecombineerde materialen, al dan niet met glaspartijen, waarbij u telkens de omlijstingen, kieren en gaten extra dient  te isoleren, rekening houdend met de respectievelijke parameters van de materialen.

 

Isolatie van ramen

Volgens de huidige EPC-normen is enkel glas uit den boze, en scoort u veel beter met hoog-rendementsglas (dubbel glas waarbij de spouw gevuld is met lucht of edelgas) of super-isolerend glas (driedubbel glas waarbij de spouwen gevuld zijn met edelgas).

 

Bestaande woningen

 • Eventueel kan een folie-laag op ramen uit enkel glas een beetje soelaas brengen.
 • Voegen, kieren en gaten kunnen wind- en waterdicht gemaakt worden met een speciale overschilderbare acrylaat-kit.
 • Vervang indien mogelijk enkel glas door hoog-rendementsglas.

 

Nieuwbouwwoningen

Het isolatievermogen hangt niet alleen af van de dikte van het glas, maar ook van de dikte en de keuze van het materiaal voor het raamkader. Gedetailleerde materiaal-info is gespecifieerd onder het kader deuren. Wie super-isolerend glas kiest, moet bij de keuze van het raamkader zorgen voor aangepaste profielen.

 

Handige hulpjes:

De tabel met U-waarden voor glas en schrijnwerk vindt u via deze link:

https://www.energiesparen.be

Tabel met U-waarde en R-waarde

 

Hoofdtypes glas

U-waarde

W/m²°C)

R-waarde

 (m²°C/W)

Enkel glas

5,8

0,17

Glasbouwstenen

3,5

0,28

Gewoon dubbel glas

2,9

0,34

Hoog-rendementsglas <2000

1,7

0,58

Hoog-rendementsglas >2000

1,4

0,71

Driedubbel glas zonder coating

2,2

0,45

Driedubbel glas met coating

0,6

1,66

Niet-geïsoleerde deur metaal

6

0,16

Niet geïsoleerde deur niet-metaal

4

0,25

Geïsoleerde deur metaal

5

0,2

Geïsoleerde deur niet-metaal

3

0,33


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie