Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Wanneer de ruimte onder het dak niet wordt gebruikt als leefruimte is het isoleren van de zoldervloer een betere oplossing dan het isoleren van het gehele dak. De isolatiewerken zijn gemakkelijker, het kost minder tijd en de zolder hoeft niet onnodig verwarmd te worden.

 Isolatie zoldervloer

Isolatie zoldervloer: waarom?

Ook wanneer de zolder enkel als opslagruimte wordt gebruikt is het van belang dat de zoldervloer wordt geïsoleerd. Wanneer dit niet wordt gedaan gaat er onnodig veel energie verloren. Het isoleren van de zoldervloer is in dit geval interessanter dan het isoleren van het gehele dak. De zolder zou anders voor niets worden verwarmd. Bovendien is het isoleren van de zoldervloer een stuk sneller en gemakkelijker.

 

Isolatie zoldervloer: soorten

De zoldervloer kan op twee manieren worden geïsoleerd. Dit is afhankelijk van de constructie van de zoldervloer. Doorgaans bestaat de constructie van een zoldervloer uit een massieve vloer of een draagstructuur. Beide constructies vragen om een ander type isolatie:

 

  • Massieve constructie

Een massieve zoldervloer constructie bestaat doorgaans uit een betonnen vloer. In dit geval moet het isolatiepakket op deze vloer geplaatst worden. Het nadeel hiervan is dat er ruimte verloren gaat.

Voordat het isolatiemateriaal wordt geplaatst dient er een dampscherm te worden geplaatst. Deze dient zo ver mogelijk tot de muren te worden doorgetrokken. Hierop kan het isolatiemateriaal worden geplaatst. Deze laag dient gemiddeld 20 centimeter dik te zijn.

  • Er kan gekozen worden voor drukvaste isolatieplaten of de vloer kan worden opgespoten met PUR-schuim en vervolgens worden afgewerkt met een loopvloer.

 

  • Draagstructuur

In dit geval kan het isolatiemateriaal tussen de houten draagconstructie worden geplaatst. Het voordeel is hierbij dat er geen ruimte verloren gaat. Er dient echter een dampscherm geplaatst te worden, dus de plafondafwerking van de ruimte onder de zolder dient verwijderd te worden.

  • Er kan in dit geval het beste gekozen worden voor zachte of half zachte isolatiematerialen, deze sluiten beter aan op de houten draagbalken. Er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met glaswol, rotswol, of cellulose.

De draagbalken onderbreken het isolatiemateriaal en vormen hierdoor koudebruggen. Men doet er daarom goed aan om nog een bovenlaag van isolatiemateriaal te plaatsen. De totale isolatielaag dient in het meest ideale geval tussen de 15 en 23 centimeter dik te zijn.

Wanneer de zolderruimte niet wordt gebruikt kan de isolatielaag in principe onafgewerkt blijven. Echter, het isolatiemateriaal vormt een ideaal nestmateriaal voor ongedierte, dus er wordt goed aan gedaan de bovenlaag af te dekken.

 

Isolatie zoldervloer: premies en kosten

De kosten van de isolatie van een zoldervloer is afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Dit kan lopen van €8/m² voor glaswol tot €65/m² voor kurk bijvoorbeeld. Voor de isolatie van een onverwarmde zolder kan een premie worden ontvangen van de netbeheerder. Het bedrag is afhankelijk van de Rd-waarde van de isolatie. Dit loopt van€ 6/m² tot €8/m² wanneer de werken worden uitgevoerd door een aannemer. Wanneer de werken worden uitgevoerd door een doe-het-zelver loopt het van €3/m² tot €4/m²


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie