Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

De nieuwe bouwnormen en –verplichtingen worden steeds strenger en dat geldt ook voor isolatienormen. Producenten passen zich aan: op technologisch vlak verbeteren zij continu hun isolatiematerialen  en ze bieden diverse ecologische, anorganische of synthetische opties naargelang de toepassing. Gedetailleerde informatie over alle soorten vindt u in een ander artikel van onze gids over isolatiewerken.

PUR-isolatie

Wat is PUR-isolatie?

PUR staat voor polyurethaan, een synthetisch isolatiemateriaal, meestal gemaakt van afgeleide olieproducten (isocyanaten), afkomstig uit de aardbodem. Daaraan wordt een blaasmiddel toegevoegd in de vorm van drijfgassen en katalysatoren. Het product wordt gespoten, waarna het schuim door de toegevoegde stoffen zich ontwikkelt tot gesloten, harde cellen. PUR kent ook een toepassing met een open celstructuur en zacht schuim, maar die wordt voornamelijk gebruikt voor bijvoorbeeld kussens of matrassen.

PUR-isolatie wordt soms verward met PIR, een polyisocyanuraat dat tot stand komt uit een chemische reactie tussen isocyanaten en polyolen, waaraan ook katalysatoren en drijfgassen worden toegevoegd. PIR wordt echter niet gespoten, maar geleverd in plaatvorm, meestal met een tand- en groefverbinding.

PUR-cellen bezitten de eigenschap om droge lucht vast te houden en vochtige lucht af te stoten. Het is een sterk, duurzaam en comfortabel product, dat wel brandwerend is, maar niet brandvast en bij brand ontwikkelen er zich giftige rookgassen. PIR scoort brandtechnisch beter en heeft ook een hogere isolatiewaarde dan PUR.

 

Toepassingen

 • Vooral professionals in de bouwsector gebruiken PUR; daar wordt het  in grote hoeveelheden over grote oppervlaktes gespoten:
  • via kleine gaten die in spouwmuren werden geboord. Daar zet het product uit en verhardt het. Door de vloeibare inbrenging wordt een spouwmuur tot in de kleinste hoekjes 100% gevuld, zodat daar geen condensatie kan ontstaan. Het garandeert een uitstekende na-isolatie.
  • Ook voor vloeren, kelders, kruipkelders en zoldervloeren is PUR-isolatie een geschikte methode met goede thermische en akoestische eigenschappen. Eveneens voor kelderplafonds wordt het product gebruikt.
  • PUR in spuitvorm kan ook dienen als dakisolatie, hoewel hier dikwijls voor oplossingen in plaatvorm gekozen wordt. Vooral tussen spanten laat het een praktische manier van werken toe.
  • Het schuim is ook te koop in spuitbussen en veel doe-het-zelvers maken er handig gebruik van om kieren en gaten te dichten overal in huis (bvb. raam- en deurkozijnen, dakspanten…).
  • Sommige fabrikanten kunnen een ATG-certificaat voorleggen. Deze technische goedkeuring geeft een gunstige beoordeling voor één bepaald bouwproduct van één bepaalde fabrikant en voor één welbepaalde toepassing gedurende drie jaar. Een installateur is dan in het bezit van een ‘verklaring van overeenkomstigheid met ATG’.

 

Voor- en nadelen van PUR-isolatie

 • PUR met een gesloten celstructuur heeft een hoge isolerende waarde en een hoge warmtegeleidingscoëfficient of lambda-waarde.
 • De luchtdichtheid is uitstekend.
 • Het product is ongevoelig voor schimmels, ongedierte, oliën enz. en heeft een lange levensduur.
 • Gespoten PUR heeft een sterk draagvermogen van 2200 kg/m2.
 • Bij spouwmuren is er geen naadvorming tussen de isolatie en de binnenmuur, wat zorgt voor een betere warmtebuffer.
 • Door de vochtongevoeligheid wordt er geen grondwater opgezogen.
 • Het is een stabiel product, zodat er zich geen verzakkingen voordoen.
 • Omdat het in vloeibare vorm wordt gebruikt, kunnen ook moeilijk bereikbare plaatsen goed geïsoleerd worden.
 • Isoleren met gespoten PUR valt meestal  goedkoper uit dan een behandeling met plaatmateriaal:  installateurs moeten rekening houden met afvalverlies, op vloeren moeten zij eerst een chapelaag voorzien, door de stijve structuur kunnen platen niet zomaar samengedrukt of vervormd worden en het is niet eenvoudig om ze naadloos te laten aansluiten… 
 • Bij brand kunnen zich giftige rookgassen vormen.

 

Hoeveel kost PUR-isolatie?

Prijzen worden berekend in functie van de dikte van het te isoleren materiaal.

Voor spouwmuren met een dikte van 8 tot 10 cm mag u zich aan ongeveer € 16/m2 verwachten; als de dikte 15 cm bedraagt, dan wordt dat al € 20/m2 of meer.

 

Voor een vloeroppervlakte van 10 cm dik zal het kostenplaatje ongeveer € 20/m2 bedragen.

Ter vergelijking:

 • een vloeroppervlakte van 200 m2 isoleren met gespoten PUR zou ongeveer € 4.000 kosten.
 • diezelfde vloer behandelen met PU-isolatieplaten kan oplopen tot € 12.000.

Het grote prijsverschil ligt aan materiaal dat afval wordt door snijverlies, aan meer werkuren en extra materiaal. 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie