Isolatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Spouwmuurisolatie is één van de meest effectieve manieren van isoleren. Niet alle woningen beschikken over een schouw, maar wanneer deze wel aanwezig is, is het zeker de moeite waard om een goede isolatielaag aan te brengen. De werken zijn niet moeilijk, snel uitgevoerd en er kan veel energie mee worden bespaard.

 Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie: waarom?

Vroeger werden woningen gebouwd met één muur, dit in de loop van de tijd vervangen door een buitenmuur, een luchtspouw en een binnenmuur. Dit moest vochtproblemen voorkomen, op het niveau van thermische isolatie laat een luchtspouw nogal te wensen over. Door de luchtspouw op te vullen met een isolatiemateriaal zal er flink kunnen worden bespaard op energie.

 

Spouwmuurisolatie: Hoe?

Spouwmuurisolatie kan op twee manieren worden aangebracht. Deze methoden zijn afhankelijk van de constructie. Wanneer het om een nieuwbouw woning gaat kan er op een andere manier worden geïsoleerd dan wanneer het om een bestaande woning gaat.

 

  • Nieuwbouw woning

Bij nieuwbouw kan er een spouw worden voorzien waar men bij het bouwproces toegang tot heeft. Dit vergemakkelijkt de isolatie ervan. Er wordt een buitenmuur opgetrokken en een binnenmuur. Tegen deze binnenmuur wordt de spouwmuurisolatie geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt vast gemaakt aan de muur en dient te zijn voorzien van een dampscherm aan beide zijden. De spouw is in dit geval niet volledig opgevuld en er blijft dus een luchtlaag waar het vocht kan afvloeien of verdampen.

 

  • Bestaande woning

Bij een bestaande woning is de spouw niet meer direct bereikbaar en het plaatsen van isolatiemateriaal op de binnenmuur, zoals bij nieuwbouw, is dan ook niet meer mogelijk. In dit geval kan de spouw enkel volledig worden opgevuld met isolatiemateriaal. Daarom dient de buitenmuur ademend te zijn en het liefst waterafstotend. Dit is om vochtproblemen te voorkomen.

Het opvullen van de spouw gebeurt via gaatjes in de buitenmuur. Via deze gaten wordt er onder hoge druk isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Naderhand worden de gaatjes weer dichtgemaakt.

 

Spouwmuurisolatie materiaal

Voor de isolatie van de spouwmuur van een nieuwbouwwoning kunnen vaste isolatieplaten worden gebruikt. Deze zullen niet inzakken en vaak zijn ze aan beide zijden al voorzien van een dampscherm.

Bij een de isolatie van een bestaande spouw wordt isolatiemateriaal gebruikt in de vorm van vlokken of korrels. Hier kan geen dampscherm bij geplaatst worden.

 

Kosten spouwmuurisolatie

De kosten van spouwmuurisolatie zijn afhankelijk van de plaatsingsmethode en de oppervlakte van de te behandelen muur. Het plaatsen van spouwmuurisolatie bij een nieuwbouwwoning is goedkoper dan na-isolatie bij een bestaande woning. Bij een bestaande woning moet er gerekend worden op een bedrag van gemiddeld €19 à €25/m².

 

Koudebruggen

Bij de na-isolatie van een bestaande spouw moet er gelet worden op koudebruggen. Zo dient er nagegaan worden of de spouw geen rotzooi (stenen, hout) bevat. Dit kan onderbrekingen in het isolatiemateriaal vormen. Dit zorgt voor koudebruggen. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Isolatie