Een passiefhuis is een zeer energiezuinig huis dat er op is gericht om zowel tijdens de zomer als winter een optimaal comfort te garanderen. Hoe dit werkt? We leggen het voor u uit.

Vanaf 1 januari 2015 zal de nieuwe norm voor dakisolatie in werking treden. Zo’n 400.000 Vlaamse woningen hebben nog vijf jaar de tijd hebben om aan deze normen te voldoen. Wanneer dit niet gebeurt voor 1 januari 2020 kunnen de woningen onbewoonbaar of ongeschikt verklaard worden.

Het dak isoleren is samen met het isoleren van de vloer dé favoriete methode onder Belgen om energie te besparen. Vraag gratis offertes voor dakisolatie en vloerisolatie aan.

Wanneer er een bouwvergunning wordt aangevraagd zal er aan de zogenoemde isolatienormen moeten worden voldaan. Deze normen worden de EPB-eisen genoemd. Wat de normen inhouden en wat de voorwaarden zijn kunt u hier lezen.

Het isoleren van uw woning is een winstgevende investering. Winstgevend voor het milieu, maar ook uw portemonnee. Wanneer u isoleert met duurzame materialen wordt het nog beter voor het milieu en het hoeft geen aanslag op uw budget te zijn!

Een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte.Er zijn dan ook verschillende isolatieoplossingen mogelijk, die elk zullen bijdragen aan een besparing op de energierekening. Ontdek ze hier!

Wat maakt spouwmuurisolatie zo interessant? Hoe wordt het aangebracht en wat zijn de kosten van de werken? We zetten het voor u op een rij.

Gaat u uw vloeren isoleren? U kunt premies ontvangen! lees hier wat de voorwaarden en premiebedragen zijn.

Wanneer men dakisolatie aanbrengt kan men gebruik maken van premies van de overheid en netbeheerders. U vindt hier de voorwaarden en bedragen.

Spouwmuurisolatie wordt onder andere gestimuleerd via premies van de netbeheerder. U leest hier hoe het in zijn werk gaat.

Hoe zit het met de brandbaarheid van isolatiematerialen? Het ene materiaal ontbrand bij een lagere temperatuur dan het andere.

Recticel Insulation en Willco Products hebben afgelopen Batibouw een nieuw superisolerend en esthetisch gevelsysteem gepresenteerd: GLOW. Het systeem combineert een technisch goede isolatielaag en een sierpleister met vele verschillende opties voor de afwerking.

Tijdens de Batibouw worden op de stand van Knauf Insulations alle mogelijkheden van de duurzame en veelzijdige inblaaswol Supafil gedemonstreerd. Dit is een isolatieoplossing voor spouw, loft en framebouw. Daarnaast maken de bezoekers elke dag kans op €500 aan spouwmuurisolatie, via een loterij op de stand.

Dit jaar wordt de isolatienorm strenger, goede isolatie wordt dan ook steeds belangrijker. De isolatienorm lag in 2012 en 2013 op E-70, dit jaar wordt dit verlaagd naar E-60. Op de Batibouw 2014 wordt dan ook veel aandacht besteed aan isolatie. Zo wordt er onder andere een nieuw type isolatiemateriaal gepresenteerd die de ecologische voetafdruk verminderd: Home-Iso.

Unilin zal op de Batibouw 2014 een uniek systeem presenteren dat het mogelijk maakt het dak volledig luchtdicht te maken op een eenvoudige en esthetische manier. Het Air-Thight systeem voor SWHPUR dakpanelen maakt het mogelijk om gemakkelijker het nieuwe verplichte E-60 peil te behalen.

Elk nieuw jaar brengt veranderingen met zich mee, zo ook 2014. Vanaf dit jaar gelden er in Vlaanderen strengere duurzame bouweisen. Alle, nog te bouwen, nieuwbouwwoningen dienen vanaf dit jaar te beschikken over een systeem om hernieuwbare energie op te wekken. Tevens wordt het E-peil dit jaar verlaagd naar E60.

De woonbonus blijft geheel ongewijzigd tot 2015, dit heeft de federale regering besloten. Ook in het nieuwe jaar wordt er dus rechtszekerheid gecreëerd voor personen die willen gaan bouwen. Hierdoor moet de onzekerheid op de bouwmarkt worden verminderd.

Er worden steeds meer manieren gezocht om zowel ecologisch als economisch te bouwen. Isoleren maakt hier een belangrijk onderdeel van uit en ecologische isolatie wordt dan ook steeds populairder. Kalkhennepblokken bieden hier een goede oplossing voor.

Wanneer u tegelijkertijd uw muur laat isoleren en de oude ramen vervangt voor hoogrendementsglas zal u een hogere energiepremie gaan ontvangen. Dit is besloten door de Vlaamse regering. De premie zal aanmoedigen om gehele muurdelen in één keer te isoleren, wat een lagere CO2-uitstoot en energiefactuur zal opleveren.

De koude winter staat weer voor de deur en het is dan ook zaak om tochtende deuren en ramen aan te pakken. Het aanbrengen van tochtstrips is bijvoorbeeld een goede eerste oplossing. Wilt u een stapje verder? Hörmann ontwikkelde een goed isolerende voordeur met nog vele extra kwaliteiten.

Een nieuwe generatie XPS isolatieoplossingen komt op de markt. XPS isolatie wordt gemaakt van polystyreen hardschuim en staat bekend om zijn goede isolerend vermogen. Dow Buildings Solutions ontwikkelde een nieuwe generatie: Xenergy.

Dat isoleren belangrijk is om te besparen op energiekosten is bekend. Isoleren is daarnaast ook beter voor het milieu, er hoeft minder gestookt te worden voor het zelfde resultaat. Isoleren met gerecycled materiaal is natuurlijk nog beter! Een goed voorbeeld hiervan is cellulose, gemaakt van gerecycled papier

De aanbevelingen van het energierapport van Argus liegen er niet om. Het zou beter zijn om oude woningen en huizenblokken geheel te slopen en te verbouwen in plaats van isolatiepremies blijven uitbetalen. Vlaams minister van energie, Freya van den Bossche, denkt er anders over.

Duurzaam bouwen staat hoog op de prioriteitenlijst van de Vlaamse overheid. Isoleren maakt hier ook deel van uit. Wie goed isoleert zal minder energie hoeven te gebruiken voor verwarming van een woning. Maar isoleren zelf is nog beter wanneer het isolatiemateriaal ook duurzaam is. Zo kan er bijvoorbeeld met ecologisch materiaal worden geïsoleerd. Een van de opvallendste producten is misschien wel zeewier.

Duurzaam wonen staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. Voor duurzaam wonen is er echter meer nodig dan energiezuinig leven door middel van het plaatsen van zonnepanelen, warmtepomp of het gebruik van veel isolatiemateriaal. Ook de bouwmaterialen van de woning dienen duurzaam te zijn. Pas dan kan er echt gesproken worden van een duurzame woning.

Wie wil besparen en op de kleintjes wil letten kan het beste investeren in isolatie. Op het gebied van isoleren is er keuze uit meerdere opties. Niet alleen ramen en daken isoleren zijn een optie, ook buiten- en binnenmuren, vloeren en verwarmingsbuizen kunnen tegen warmteverlies worden beschermd.

Minister van Energie Freya van den Bossche wil er voor zorgen dat nog meer daken van huurwoningen worden geïsoleerd. Daarom stelt zij een nieuwe premie in voor huiseigenaars die hun woning verhuren voor minder dan 450 euro. In de grote steden en in de Vlaamse rand ligt dit bedrag op 500 euro.

Het Italiaanse bedrijf Isolgomma komt met een nieuw gerecycled materiaal voor vloerisolatie. Het nieuwe materiaal wordt hoofdzakelijk vervaardigd uit de rubberen manchetten uit oude wasmachines.

Vanaf januari 2014 zullen nieuwbouwwoningen in Vlaanderen moeten voldoen aan strengere eisen op het gebied van hernieuwbare energie en isolatie. Zo moet er een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gehaald, wordt isolatie verplicht en wordt het E-peil strenger.

Ecologisch isolatiemateriaal wordt steeds populairder. En dat is niet zo gek, ecologisch isolatiemateriaal beschikt over vele voordelen. Steeds vaker wordt het dan ook gebruikt in de woningbouw.

Isoleren is van groot belang wanneer u wilt besparen op uw energiefactuur. Wanneer u zonnepanelen op uw woning wilt laten plaatsen dient u te voldoen aan bepaalde isolatievoorwaarden bijvoorbeeld.

In 2012 zijn bijna 15.000 premies voor muurisolaties uitgekeerd. Hiervan was 80% bestemd voor het isoleren van spouwmuren, zo zegt de Vlaamse minister van Wonen Freya van den Bossche.