Woningisolatie

Een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte. De warmte gaat verloren via verschillende elementen van een woning, zoals het dak, de vloer, de ruiten etc. Er zijn dan ook verschillende isolatieoplossingen mogelijk, die elk zullen bijdragen aan een besparing op de energierekening. 

1. Dakisolatie

De meeste warmte gaat verloren via het dak, tot wel 30%. Het goed isoleren van het dak van een woning is dan ook de meest effectieve isolatieopties. De kosten van dakisolatie kunnen, voornamelijk door de oppervlakte, redelijk oplopen. Daartegenover staat dat er een flinke besparing op de energierekening me behaald kan worden. Hierdoor is de investering snel terugverdiend.

 

Het dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geïsoleerd. Dit is doorgaans afhankelijk van de fase waarin de woningbouw verkeerd. Wanneer de woning nog ik aanbouw is, zal er meestal gekozen worden voor isolatie aan de binnenzijde van het dak. In dit stadium is dit nog gemakkelijk bereikbaar. Gaat het echter om na-isolatie van een moeilijk bereikbare zolder, dan kan er gekozen worden voor het isoleren van buitenaf.  

 

Voor dakisolatie wordt voornamelijk glaswol, steenwol, PUR-platen en EPS gebruikt.

2. Muurisolatie

Via de muren gaat gemiddeld 20 à 25% van de warmte verloren. De meest effectieve methode om muren te isoleren is door middel van spouwmuurisolatie. Dit is echter alleen mogelijk wanneer de woning een spouw bezit. De ruimte tussen de buiten en binnenmuur, de spouw, wordt hierbij opgevuld met isolatiemateriaal. De kosten van spouwmuurisolatie zijn niet heel hoog en de investering is dan ook snel terugverdiend. 

 

Wanneer de woning niet over een spouw beschikt kan men er voor kiezen om de muren van binnenuit of van buitenaf met isolatieplaten te bekleden. Deze klus is echter een stuk duurder dan het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Dit komt voornamelijk door de omvang van de werken en de de te isoleren oppervlakten.  Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €15 per m², overige muurisolatie kan oplopen tot €130 per m².

3. Vloerisolatie

Via de vloer gaat minder warmte verloren dan via het dak of de muren, maar ook dit kan uw energierekening doen oplopen. Gemiddeld gaat er 10% van de warmte verloren via de vloeren van een woning.  Wanneer de woning een kruipruimte bevat kan de onderzijde van de begane grond worden geïsoleerd met bijvoorbeeld isolatiekussens of PUR-schuim. In woningen zonder kruipruimte kan er isolatiemateriaal aangebracht worden onder de dekvloer. Hierbij moet rekening worden gehouden met de drukvastheid van het isolatiemateriaal. De vloer wordt immers belopen. Hiervoor worden dan ook vaak harde isolatieplaten gebruikt.

 

Is er een kruipruimte in de woning aanwezig? Deze kan tevens worden geïsoleerd. Hiervoor worden doorgaans isolatiebolletjes gebruikt, deze worden in de ruimte gespoten, waardoor elke hoek goed kan worden bereikt.

4. Isolatie van ramen en deuren

Niet veel woningen hebben nog enkel glas. Is dit echter wel het geval, dan is het vervangen voor dubbelglas of hoogrendementsglas sterk aangeraden. Via de ramen verliest men gemiddeld 15% van de warmte. De ramen zorgen bovendien voor een koudebrug, een onderbreking in de isolatie van de muren. Dit kan vochtproblemen ten gevolg hebben. Ook via deuren gaat warmte verloren. Het aanbrengen van tochtstrips en het gebruik van geïsoleerde deuren wordt aangeraden.