Brandveiligheid isolatie

Iedereen wil zijn woning zo goed mogelijk isoleren en de meesten concentreren zich dan ook op de isolatiewaarde van isolatiemateriaal. Maar hoe zit het met de brandbaarheid van isolatiematerialen? Het ene materiaal ontbrand bij een lagere temperatuur dan het andere. 

Isolatiemateriaal en brandontwikkeling

Elk type isolatiemateriaal is brandbaar, ook degenen die worden aangeduid als brandvast. Enkel de temperatuur van ontbranding verschilt per soort. Licht ontvlambaar isolatiemateriaal kan een brand dus wel sneller op gang laten kopen. Brandwerend isolatiemateriaal kan er voor zorgen dat een brand er langer over doet om zich uit te breiden.

 

Brandgedrag isolatiematerialen

In Europa wordt er gebruik gemaakt van het zogenoemde euroklasse systeem om de mate van brandbaarheid van materialen aan te geven. Dit wordt ook gebruik bij isolatiematerialen. Het systeem klasseert van A t/m F. A betekend dat een materiaal (praktisch) onbrandbaar is, E betekent uiterst brandbaar. In categorie F zijn de materialen opgenomen die niet voldoen aan klasse E of die niet bepaald zijn.

De brandklassen die op isolatiematerialen te vinden zijn bestaan uit het volgende:

  • Hoofdletters A t/m F die de totale warmteontwikkeling en de snelheid waarmee het materiaal ontbrandt aangeven.
  • Letter s plus cijfer 1,2 of 3. Dit geeft de hoeveelheid en de snelheid van de rookontwikkeling aan.
  • Letter d plus cijfer 0, 1 of 2., welke aangeeft of het materiaal druppels vormt bij ontbranding.

 

Minerale producten worden gekenmerkt doordat ze praktisch onbrandbaar zijn. Resolschuimen (PF) en PIR schuim met glasvezels zijn moeilijk ontbrandbaar. PIR schuim, PUR en EPS-SE zijn goed brandbaar tot brandbaar. EPS, XPS en plantaardige producten zijn zeer brandbaar.

 

Let naast de isolatiewaarde dus ook op het euroklasse systeem wanneer u isolatiemateriaal gaat uitzoeken.