Dak isoleren

Het dak isoleren is samen met het isoleren van de vloer dé favoriete methode onder Belgen om energie te besparen. Energiebewust bouwen is steeds populairder geworden de laatste jaren. 9 van de 10 Belgen kiest er voor om energiebewuste maatregelen te nemen wanneer zij hun huis gaan (ver)bouwen en 93% van de Belgen woont energiebewust.

Dak isoleren het populairst

Dakisolatie is de populairste manier om duurzamer te (ver)bouwen. Ruim 67% van de woningen is uitgerust met dakisolatie. Dit is niet voor niets, de Vlaamse overheid wil steeds meer investeren in duurzame energie en hier is onder andere het Energierenovatieprogramma voor in het leven geroepen. Volgens dit programma dienen alle woningen in 2020 te zijn voorzien van dakisolatie. Dit wordt gesteund door premies, van zowel de overheid als de netbeheerders. In dit artikel vindt u de premiebedragen.

 

Ook het isoleren van vloeren wordt steeds populairder. Bijna 1 op de 2 woningen is al uitgerust met vloerisolatie. Ook voor vloerisolatie kan met profiteren van premies van de netbeheerder. U kunt hier lezen om welke bedragen het gaat. 

Energiezuinige verwarmingssystemen

Het dak isoleren is de eerste stap richting een energiezuiniger leven. Wanneer de woning goed is geïsoleerd kan er over worden gegaan op het aanschaffen en plaatsen van energiezuinige verwarmingssystemen. In België wordt er massaal gekozen voor het plaatsen van een condensatieketel. Dit doet zo’n 58%.  Ook de warmtepomp is populair, 31% kiest voor een dergelijke installatie. Dit komt voornamelijk doordat het gebruik van een warmtepomp erg milieuvriendelijk is en door de lage energiefactuur die het oplevert.