Duurzaam isoleren

Het isoleren van uw woning is een winstgevende investering. Winstgevend voor het milieu, maar ook uw portemonnee. Wanneer u isoleert met duurzame materialen wordt het nog beter voor het milieu en het hoeft geen aanslag op uw budget te zijn! 

Duurzame isoleren

Het isoleren van een woning is op zich natuurlijk al een duurzame onderneming. Er gaat minder warmte verloren en er zal dus ook minder gestookt hoeven te worden. Dit zorgt voor een fikse energiebesparing. Goed voor het milieu en uw energiefactuur!

 

Er kan echter nog een stapje verder gedaan worden. Wanneer de woning wordt geïsoleerd met duurzame isolatiematerialen, zal dit zorgen voor een nog grotere, positieve impact op het milieu. Duurzaam isoleren kan op verschillende manieren, niet elk duurzaam materiaal is het zelfde. Zo hebben we de duurzame materialen, maar ook de ecologische materialen.

 

Duurzame isolatiematerialen

Duurzame isolatiematerialen worden gekenmerkt door de goed isolerende eigenschappen en de mogelijkheid om ze te recycleren. Voorbeelden van duurzame materialen zijn cellulose (gerecyclede papiervlokken), EPS, BioFoam, Kooltherm platen.  EPS kan in platen worden geleverd, op maat. Dit zorgt er voor dat er minder versplit wordt. Daarnaast kan het tot wel 5 keer hergebruikt worden. EPS kan ook in bolletjesvorm in een spourmuur worden geblazen.

 

Ecologische isolatiematerialen

Naast duurzame isolatiematerialen kan er ook gekozen worden voor ecologische isolatiematerialen. Deze materialen zijn duurzaam, milieuvriendelijk en 100% natuurlijk. Ecologische materialen hebben een goede isolatiewaarde en zijn bovendien goed betaalbaar. De productie ervan is minder belastend voor de natuur en de materialen zijn recyclebaar en afbreekbaar.

 

Voorbeelden van ecologische isolatiematerialen zin:

  • Schelpen (voor in de kruipruimte)
  • Hennep
  • Stro
  • Vlaswol
  • Schapenwol
  • Houtvezel
  • Kurk

 

Een bijkomend voordeel is dat natuurlijke isolatiematerialen over een goede vochtregulatie beschikken. Ze kunnen een tamelijk grote hoeveelheid vocht opnemen en behouden hierbij toch hun isolatiewaarde. Dit zorgt er tevens voor dat er minder kans is op vochtproblemen en dat er minder koudebruggen ontstaan. De ineengrijpende vezels van de materialen zorgen er voor dat het isolatiemateriaal overal goed aansluit.

 

De kosten van ecologische isoaltiematerialen lopen uiteen van €10,- tot €30,- per vierkante meter.