De aanbevelingen van het energierapport van Argus liegen er niet om. Het zou beter zijn om oude woningen en huizenblokken geheel te slopen en te verbouwen in plaats van isolatiepremies blijven uitbetalen. Vlaams minister van energie, Freya van den Bossche, denkt er anders over.

 Dakisolatie

Het energierapport

In het energierapport van de milieustudiegroep Argus met de titel “Samen zorgen voor de energie van morgen” worden aanbevelingen gedaan op het gebied van elektriciteitsvoorziening to mobiliteit. In het hoofdstuk huishoudelijke verwarming komt de isolatiepremie ter sprake. Volgens het rapport bestaat Vlaanderen uit twee groepen; degenen die een energiezuinige woning kunnen veroorloven en een lage energiefactuur betalen en degenen die een dergelijke woning niet kunnen betalen en ook nog eens meer kwijt zijn aan energie.

Volgens het rapport is de enige manier om deze kloof te verkleinen het volledig afbreken van oude woningen en wijken en deze opnieuw opbouwen.

Geen afschaffing isolatiepremie

Freya van den Bossche denkt er niet aan om isolatiepremies af te schaffen. Ze zegt dat degenen die de premies wil afschaffen geen voeling heeft met de realiteit. Degenen die het zich niet kunnen veroorloven om een energiezuinig huis te kopen zullen dan sterk worden benadeeld. De minister wijst er nogmaals op dat de investering van dakisolatie binnen twee jaar wordt terugverdient en dat er daarna enkel winst wordt gemaakt.

Toch is in sommige gevallen, ook volgens van den Bossche, sloop een beter alternatief. Dan gaat het om woningen die te slecht zijn op het gebied van energieverbruik en wooncomfort. Op het moment is er een verlaagd BTW-tarief voor sloop- en herbouwwerkzaamheden van 6%.