Cellulose

Dat isoleren belangrijk is om te besparen op energiekosten is bekend. Isoleren is daarnaast ook beter voor het milieu, er hoeft minder gestookt te worden voor het zelfde resultaat. Isoleren met gerecycled materiaal is natuurlijk nog beter! Een goed voorbeeld hiervan is cellulose, gemaakt van gerecycled papier

 

 

Het materiaal

Isolatiemateriaal van cellulose wordt gemaakt uit gerecycled papier. Vaak worden hiervoor onverkochte kranten gebruikt. Het papier wordt vermalen tot wollige vlokken. Dit isolatiemateriaal kan worden verwerkt tot platen, waarbij de papiervlokken samen worden geperst met hars, maar het wordt meestal gebruikt in vlokvorm.

 

Het gebruik

De cellulosevlokken worden gebruikt om in holle ruimten te blazen. Dit inblazen gebeurt onder hoge druk en hierdoor kunnen de vlokken precies in de vorm van de ruimte worden aangebracht. Op deze manier ontstaat er een extreem goede luchtdichtheid. Doordat cellulose makkelijk gebruikt kan worden om onregelmatige ruimten te isoleren is het uitermate geschikt voor renovaties.

 

Enkele weetjes

  • Gebruik: Dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie. Geluid- en warmte-isolerend.
  • Voordelen: Er is weinig energie nodig voor de productie, dus milieuvriendelijk materiaal. Cellulose heeft een goede vochtbuffer en geluiddempende kwaliteiten. Het is een materiaal dat gemakkelijk in onregelmatige ruimten kan worden toegepast.
  • Nadelen: Cellulose kan niet lang nat blijven, het kan dus beter niet in zeer vochtige ruimten gebruikt worden.
  • Vorm:Vlokken of plaatmateriaal
  • Isolatiewaarde: 0,039
  • Kosten: Ongeveer 1,20 per kilo (vlokken in zak)
  • Behandeling: Er wordt boorzout toegevoegd aan de vlokken om het te beschermen tegen brand, schimmel en ongedierte