Isoleren met hennep

Duurzaam wonen staat hoog op de agenda van de Vlaamse regering. Voor duurzaam wonen is er echter meer nodig dan energiezuinig leven door middel van het plaatsen van zonnepanelen, warmtepomp of het gebruik van veel isolatiemateriaal. Ook de bouwmaterialen van de woning dienen duurzaam te zijn. Pas dan kan er echt gesproken worden van een duurzame woning.

 

Duurzaam isolatiemateriaal

Het grote voordeel van natuurlijk, duurzaam bouwmateriaal is dat het materiaal hernieuwbaar is. De grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van duurzaam bouwmateriaal nemen tijdens het groeiproces CO2 op uit de lucht, wat een positief effect heeft op de broeikasgasbalans. De grondstoffen kunnen daarnaast worden gewonnen zonder uitputting te veroorzaken.

Hennep en vlas

Isoleren met hennep of vlas heeft verschillende voordelen. Zo kan van hennep zowel de stengel als de overige vezels worden verwerkt tot bouwstoffen. Er kan niet alleen isolatiemateriaal van gemaakt worden, ook meubels, plafonds of wandpanelen behoren tot de opties. De houtachtige vezels van hennep kunnen heel goed vocht absorberen en het kan een hoge weerstand bieden tegen hitte en geluid. Vlas en hennep isolatie heeft een neutrale geur en is gemaakt zonder bindmiddelen met vluchtige componenten. De vezels kunnen tot 10 keer meer vocht absorberen dan glaswol en houden zowel kou als warmte tegen. Isolatie van vlas en hennep is dampopen. Dit zorgt voor een optimaal leefklimaat.

Het grootste nadeel op het moment is de prijs. Doordat de producten nog niet erg bekend zijn wordt er nog niet veel geproduceerd. De prijs ligt ongeveer 30% hoger dan de prijs van reguliere isolatiematerialen.

Toch hoeft dit niet te betekenen dat een woning bouwen met natuurlijke producten veel duurder is. De kosten kunnen op andere punten worden terugverdiend.