Duurzaam bouwen staat hoog op de prioriteitenlijst van de Vlaamse overheid. Isoleren maakt hier ook deel van uit. Wie goed isoleert zal minder energie hoeven te gebruiken voor verwarming van een woning. Maar isoleren zelf is nog beter wanneer het isolatiemateriaal ook duurzaam is. Zo kan er bijvoorbeeld met ecologisch materiaal worden geïsoleerd. Een van de opvallendste producten is misschien wel zeewier.

 

Oude isolatiemethode                 

Isoleren met zeewier is niet nieuw, het wordt al meer dan 150 jaar gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal. Het is dan ook terug te vinden in monumentale panden en het werd voornamelijk in het noorden van Europa gebruikt. Tegenwoordig komt het weer terug en er zijn dan ook verschillende architecten die er gebruik van maken.

De voordelen

Het isoleren met zeewier heeft verschillende voordelen. Het kan onder andere worden toegepast voor gevel- en spouwmuurisolatie. Het belangrijkste voordeel is het feit dat zeewier een zeer duurzaam materiaal is. Zo heeft zeewier bijvoorbeeld geen CO2 negatieve voetafdruk. Daarnaast is zeewier een brandvast materiaal en kan het de lokale economie een boost geven.