Isolatie-eisen

Vanaf januari 2014 zullen nieuwbouwwoningen in Vlaanderen moeten voldoen aan strengere eisen op het gebied van hernieuwbare energie en isolatie. Zo moet er een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gehaald, wordt isolatie verplicht en wordt het E-peil strenger. Het E-peil voor nieuwe woningen zal maximaal E60 mogen zijn in plaats van het voorgaande E70. Dit zijn gevolgen van de nieuwe Europese richtlijn.

 

Hernieuwbare energiebronnen

Om een bouwvergunning te verkrijgen voor een eengezinswoning zal er een keuze moeten worden gemaakt uit één van de zes energiebesparende ingrepen. Het gaat hierbij om de volgende zes opties:

  • Een zonneboiler
  • Een PV-installatie
  • Een warmtepomp
  • Een biomassa-installatie
  • Een aansluiting op een net voor stadsverwarming of stadsverkoeling
  • Een participatie in een hernieuwbaar energieproject in de gemeente

Bouwprojecten die niet voldoen aan deze eis zullen een 10% strenger E-peil krijgen opgelegd. Ze zullen moeten voldoen aan maximaal E54 in plaats van E60.

Isolatie verplicht

Naast deze strengere eisen op het gebied van hernieuwbare energie worden ook de eisen op het gebied van isolatie aangescherpt. Vanaf 2014 zal het tevens verplicht worden om muren, daken, vloeren, vensters etc. beter te isoleren. Deze isolatie zal bijdragen om het E60 te behalen. Het E-peil wordt overigens steeds strenger. In 2016 zal er al aan een maximum van E50 moeten worden voldaan. Er wordt toegewerkt naar een E30 in 2021. 

 

Bron: www.demorgen.be