Spouwmuurisolatie

Het is de populairste vorm van isolatie voor particuliere woningeigenaars: spouwmuurisolatie. Wat maakt deze vorm van isolatie zo interessant? Hoe wordt het aangebracht en wat zijn de kosten van de werken? We zetten het voor u op een rij. 

Spouwmuurisolatie is snel terugverdiend

Ruim 1 op de 3 woningeigenaren die de isolatie van hun woning willen verbeteren kiest voor spouwmuurisolatie. Het voornaamste voordeel van spouwmuurisolatie is de terugverdientijd. Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €20 per m². Gemiddeld is de investering binnen 3 à 5 jaar terugverdiend. De kosten van de klus zijn relatief laag en het rendement is hoog. Daarnaast zijn de werken eenvoudig. Binnen 2 dagen, bij sommige installateurs zelfs binnen 1 dag, is de spouwmuur geïsoleerd. De klus zorgt voor weinig overlast en u zult direct het effect merken.

 

Premies spouwmuurisolatie

De investering wordt nog interessanter door de subsidieregeling voor spouwmuurisolatie.

 

  • Ten eerste kan men gebruik maken van de verbeteringspremie. Deze premie bestaat voor kleine renovatieprojecten en kan 3 keer in 10 jaar worden aangevraagd. Het is afhankelijk van de inkomenssituatie of men in aanmerking komt voor deze premie.
  • Ten tweede kan men opteren voor een premie van de netbeheerder. Hiervoor dienen de werken te worden uitgevoerd door een aannemer. De premie van de netbeheerder bedraagt €6 per m² in 2014.

 

Hoe wordt spouwmuurisolatie geplaatst?

Om spouwmuurisolatie kunnen plaatsen is een logischerwijs een spouw nodig. Dit is een ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. De ruimte is gemiddeld 7 à 9 centimeter breed en vormt een koudebrug in de isolatie van de woning. Door deze ruimte op te vullen met isolatiemateriaal kan deze koudebrug worden tegen gegaan.

 

Alvorens de spouwmuurisolatie te plaatsen is het belangrijk om na te gaan of de spouw “schoon” is. Eventuele stenen en rommel kunnen zorgen voor een onderbreking in de isolatie. Om de spouw te kunnen opvullen met isolatiemateriaal worden gaten geboord in de voegen van de buitenmuur. Via deze gaten wordt isolatiemateriaal in de ruimte gespoten. Wanneer de gehele ruimte is opgevuld worden de gaten weer opgevuld en zijn de werken klaar.