Een passiefhuis is een zeer energiezuinig huis dat er op is gericht om zowel tijdens de zomer als winter een optimaal comfort te garanderen. Het grootste gedeelte van het jaar kan een passieve woning een kamertemperatuur behouden, zonder dat hiervoor een verwarmingssysteem of koelfunctie voor nodig is. Hoe dit werkt? We leggen het voor u uit.

 Passiefhuis

Passiefhuiscertificaat

Zoals gezegd kan een passiefhuis het grootste gedeelte van het jaar een optimale kamertemperatuur behouden zonder verwarming of verkoeling. Enkel in het geval van extreme buitentemperaturen kan een verwarmingssysteem worden ingezet. De energievraag is echter heel klein en dit zorgt voor een heel laag jaarlijks energieverbruik.

 

Een passieve woning dient te voldoen aan een aantal eisen en ontvangt hiervoor een passiefhuiscertificaat. Woningen waarvan de definitieve indiening van de bouwaanvraag gedaan is na 31 juni 2009 dienen te voldoen aan de volgende criteria:

  • Het totale energieverbruik voor de verwarming en koeling van de woning dient beperkt te blijven tot 15 kWh/m2 per jaar.
  • Het luchtverschil mag bij een luchtdichtsheidproef met een drukverschil van 50 Pascal, niet hoger zijn dan 60% van het volume van de woning per uur.
  • De temperatuuroverschrijdingsfrequentie boven 25° Celcius mag niet hoger zijn dan 5%.

 

Kenmerken passiefhuis

Bij het realiseren van een passiefhuis dient men rekening te houden met de volgende vier pijlers:

 

-          Ramen

In passiefhuizen wordt vaak driedubbele beglazing aangebracht. Deze ramen hebben een isolatiewaarde die twee maal zo hoog ligt als HR-glas. In de zomer behouden deze ramen de koelte, in de winter de warmte.

-          Isolatie

De isolatie in passiefwoningen is een stuk dikker dan dat van gewone nieuwbouwwoningen. De vloerisolatie is minstens 25 centimeter dik, tegenover een gemiddelde van 5 centimeter in nieuwbouwwoningen. De muren worden voorzien van een isolatielaag met een gemiddelde dikte van 18 centimeter. Het dak wordt ook flik geïsoleerd, met ongeveer 35 centimeter dikte.

-          Tochtdichtheid

Het is cruciaal voor een passiefhuis dat er geen tocht en warmteverlies mogelijk is. Koudebruggen, kieren en spleten dienen te worden vermeden. Er wordt vaak een blowerdoortest uitgevoerd om te controleren waar er nog tocht mogelijk is.

-          Ventilatie

Wanneer een woning hermetisch wordt afgesloten voor tocht is ventilatie onmisbaar. In passiefwoningen wordt een type D ventilatiesysteem geplaatst. Deze zorgt voor een balans in toegvoerde verse lucht en afgevoerde vervuilde lucht. Het systeem is uitgerust met een systeem voor warmterecuperatie, de verse buitenlucht wordt eerst verwarmd door de warme afgevoerde lucht voor het naar binnen wordt gevoerd.