Ramen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een nieuw raam biedt nieuwe mogelijkheden. U kunt kiezen voor een ander type raam. Het is daarom prettig om van te voren op een rijtje te zetten welke keuzemogelijkheden u heeft. Welke verschillende soorten ramen zijn er?

Soorten ramen

Soorten Ramen

Bij de aanschaf van een raam, heeft u onder meer de keuze uit de volgende raamsoorten:

- Vaste ramen;

- Draairamen;

- Stolpramen;

- Valramen;

- Draaikiepramen;

- Tuimelramen;

- Uitzetramen.

We zullen in dit artikel bespreken wat de functies en voordelen van deze verschillende soorten ramen zijn.

Vaste Ramen

De naam zegt het al: vaste ramen kunnen niet worden geopend. Deze raamsoort wordt veelal op de begane grond gebruikt, omdat hij de kans op inbraak verkleint. Ook grote ruiten zijn doorgaans vast, omdat het niet praktisch is om deze te openen. Vaste ramen worden meestal niet op een bovenverdieping gebruikt, omdat het dan moeilijk is om ze van de buitenkant te reinigen. Van de verschillende soorten ramen, is deze het voordeligst en het gemakkelijkst te beveiligen tegen inbraak.

Draairamen, Valramen, Draaikiepramen en Stolpramen

Eén van de meest gebruikte soorten ramen is een draairaam. Deze kan via de zijkant naar binnen of naar buiten toe worden geopend. Een moderne variant is het stolpraam, dit raamtype bestaat uit twee vensters die naar binnen of naar buiten toe geopend kunnen worden. Een stolpraam heeft geen middenstijl, zodat een grote opening ontstaat wanneer het raam is geopend.

Valramen laten zich naar binnen toe vallen. Hierdoor ontstaat boven aan het raam een opening. Een kamer kan hierdoor goed worden geventileerd, terwijl kinderen niet de mogelijkheid hebben om uit het raam te klimmen. Het feit dat het raam slechts een smalle opening heeft als hij openstaat, vergroot bovendien de inbraakveiligheid.

Draaikiepramen combineren draairamen met valramen. Ze kunnen op twee manieren worden geopend. Het raam wordt in de draaistand gezet door de raamkruk een kwartslag te draaien. Door het raamkruk een halve slag te draaien, wordt het raam daarentegen in de valstand gezet. Dit raamtype is eenvoudig schoon te houden, en is tocht- en vochtbestendig.

Tuimelramen en Uitzetramen

Tuimelramen worden veelal gebruikt als dakraam. Voor deze toepassing zijn ze ideaal, want ze kunnen in een schuine positie worden geopend zonder dat de zwaartekracht een probleem vormt. Bij het openen kantelt het raam en draait het om zijn eigen as. Dit raam kan gemakkelijk worden gereinigd, de buitenkant van het raam kan naar binnen toe worden gekanteld en zo eenvoudig worden bereikt.

Het is niet prettig om op de benedenverdieping alleen vaste ramen te hebben, dan kan de ruimte niet worden gelucht. Daarom worden vaak uitzetramen boven vaste ramen geplaatst. Dit zijn veelal kleine ramen die naar buiten toe openen. Kleine uitzetramen zijn veilig te gebruiken op de benedenverdieping, omdat ze ontoegankelijk zijn voor inbrekers. Ze zitten hoog en de opening is te nauw om doorheen te kunnen. Uitzetramen worden overigens ook in grotere formaten geleverd.

Dit overzicht geeft een beeld van de verschillende soorten ramen die verkrijgbaar zijn. Het is een globaal overzicht, de mogelijkheden in maatwerkoplossingen zijn eindeloos.


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Ramen