Ramen : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Wie nieuwe ramen wil in een nieuw pand of wie denkt aan een grondige renovatie van zijn ramen staat voor een belangrijke investering en kan best alle opties analyseren. Niet alleen de uitstraling is belangrijk, maar ook de stevigheid en de afmetingen, de thermische en akoestische kwaliteit… Eén van de opties zijn PVC-ramen. Omdat er heel wat keuzemogelijkheden zijn, is deze oplossing geschikt voor de meest diverse woningtypes en panden voor zakelijke doeleinden, zelfs voor passiefhuizen en lage-energiewoningen. 

 

PVC ramen

PVC-ramen: profielen, isolatiewaarde en structuurtypes

PVC of polyvinylchloride is een makkelijk te bewerken kunststof, maar het materiaal is relatief zwak. Omdat grote raampartijen een niet te onderschatten gewicht aan glas bevatten, verstevigen de meeste fabrikanten de profielen met versterkingen uit gegalvaniseerd staal of polyamide. Daardoor kunnen zij ook grotere afmetingen aanbieden. Polyamide verhoogt trouwens de isolatiewaarde van het pvc-profiel. De isolatiewaarde van een raam is afhankelijk van de waarden van het glas en het profiel. Hoe lager dit cijfer, hoe beter de isolatie. Deze isolatiewaarde of U-waarde staat voor de totale warmtedoorgangscoëfficiënt van een wand en wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin. Wanneer er Uw staat aangegeven, dan staat die ‘w’ voor ‘window’ – bij Ug staat de ‘g’ voor glas en bij Uf staat de ‘f’ voor ‘frame’ of profiel.

Kiest u voor een PVC-oplossing, dan moet u ook bepalen hoeveel profielen u wenst. Deze kunnen verdeeld zijn over twee tot acht kamers, waarbij het aantal kamers voor een thermische onderbreking zorgt.  De lucht in de kamers creëert een bufferzone, die een daling van de warmteoverdracht teweegbrengt en het warmteverlies beperkt.

De materiaalkeuze biedt vier structuurtypes:

 • in de massa gekleurd
 • structuurfolie met een geverfde houtlook
 • structuurfolie met een natuurlijke houtlook
 • thermolakken in een groot aantal RAL-kleuren

De korrelige structuur van gecoate profielen zorgen voor een warme uitstraling met een matte look.

Bij sommige verdelers kan u via een kleurensimulator een aantal kleurkeuzes uittesten, aan de hand van een foto van het pand of via een stijlkeuze-simulator.

 

PVC-ramen zijn onderhoudsvriendelijk

 • Van nature is PVC een vuil- en stofwerend product. Het vergt dus weinig onderhoud, maar het is aan te raden om toch regelmatig met een zachte spons en lauw water in combinatie met een zacht reinigingsmiddel uw ramen een poetsbeurt te geven, zodat er geen enkele kans op corrosie ontstaat.
 • Gebruik nooit agressieve producten zoals schuur- of oplossingsmiddelen (aceton, terpentijn, white-spirit…) en reinig de ramen nooit droog, want dat kan krassen veroorzaken.
 • Grote krassen kunnen opgevuld worden met hardwasstaafjes of speciale pasta’s, waarvoor uw leverancier de gepaste producten kan bezorgen.
 • De bewegende delen blijven optimaal werken als ze 1X per jaar een gepaste smeerbeurt krijgen. Uw leverancier heeft speciale onderhoudskits om raambeslag en afdichtingen in goede staat te houden.
 • PVC-ramen mogen nooit geschilderd worden – dat is nefast!

 

Meer voor- dan nadelen

 • PVC is een duurzaam en goedkoop product, dat tot 50 jaar kan meegaan.
 • Het is goedkoper dan aluminium en de prijzen zijn vergelijkbaar met die van hardhout.
 • Het is een zeer onderhoudsvriendelijk product.
 • In combinatie met goed isolerend glas ligt de isolatiewaarde erg hoog.
 • PVC is corrosiebestendig.
 • Het kleurenpallet is uitgebreid.
 • Deze kunststof is wel onderhevig aan temperatuurschommelingen.
 • Het is minder evident om gebogen raampartijen in PVC te realiseren.

 

Richtprijzen

Het onafhankelijk bureau Aspen Index geeft gerichte prijsinformatie uit voor diverse bouwdisciplines en wordt in de bouwsector veelvuldig als maatstaf gebruikt. In de onderstaande tabel vindt u enkele van hun richtprijzen. Deze prijsindicaties gelden voor een volledig raam, inclusief plaatsing, dubbel-isolerende beglazing, drenking hout, voegdichting, hang- en sluitwerk, maar exclusief btw.

 

Raamtype                                                                                                            PVC – netto stukprijs/euro

 

Nieuwe ramen

Vast – 1500 X 1200 mm (HXB)                                                                                         336,40

2 naar binnen draaiende vleugels – 1500  X 1200 mm (HXB)                                             593,70

Enkel opendraaiend + draai-/kipraam – 1500 X 1200 mm (HXB)                                        699,00

 

Renovatie

Vast – 1500 X 1200 mm (HXB)                                                                                    242,20 per m2

2 naar binnen draaiende vleugels – 1500 X 1200 mm (HXB)                                         282,50 per m2

Enkel opendraaiend + draai-/kipraam – 1500 X 1200 mm (HXB)                                   336,40 per m2

 

Tip

PVC-ramen met een ATG-certificaat werden gunstig beoordeeld en goedgekeurd door deskundigen van de Belgische Unie  voor de Technische Goedkeuring in de Bouw. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Ramen