Lichtregulerende ramen

Amerikaanse onderzoekers van de Berkeley National Laboratory hebben bewerking gevonden om ramen energiebesparend te kunnen laten werken. De coating zou een bepaald aantal zonlicht, naar wens door kunnen laten.

 

Coating

De coating bestaat uit indium­tinoxide nanokristallen, ingebed in een het raam. Dit is in staat, in tegenstelling tot bestaande technieken,  een selectieve controle uit te voeren op het licht dat wel of niet wordt doorgelaten door het raam.

 

Temperatuur doorlating

Het glas zal het natuurlijke licht kunnen doorlaten zonder de (ongewenste) warmte. Maar het kan juist ook minder licht doorlaten, maar wel de warmte. Deze mogelijkheden bieden vele oplossingen.

Zo zal het gebruik van kunstlicht dalen, maar ook het gebruik van verwarming of airconditioning kan worden verminderd.  Dit zal flink in kosten kunnen besparen.

 

De technologie heeft recent een R&D 2013 prijs in ontvangst genomen en zal binnenkort worden gecommercialiseerd. Er is echter nog geen datum bekend van wanneer het product op de markt zal verschijnen.