Ramen kiezen

Het vinden van het juiste raam voor uw woning kan een hele opgave zijn. Er spelen vele factoren mee bij de keuze; het materiaal, de grootte, de dikte van de ruit, het design, etc.  We geven u hier 5 tips die u kunnen helpen de juiste keuze te maken.

 

 1.       Het design, het materiaal

Het design speelt een grote rol bij de keuze van het raam. Ramen spelen een grote rol in de uitstraling van een woning en hier dient dan ook goed over nagedacht te worden. Doorgaans bepaald het materiaal van het schrijnwerk voor een groot gedeelte het design en hiermee de uitstraling van het raam en de woning. Daarnaast maakt ook de vorm van het schrijnwerk een groot verschil.

 

Wanneer u kiest voor hout, dan krijgt u een warme, klassieke uitstraling. Aluminium schrijnwerk is door de smalle profielen modern qua uitstraling. PVC kozijnen kunnen vele stijlen aannemen, van modern tot klassiek. PVC is bijvoorbeeld in vele verschillende kleuren verkrijgbaar, waaronder houtprint.

 

Ook de vorm van het raam speelt een belangrijke rol. Zo kan er gekozen worden voor hoekramen, ronde ramen, hoge ramen, brede ramen, etc.

 2.       Kosten

De kosten worden bepaald door het gekozen materiaal voor het schrijnwerk en het type beglazing. Hout is het duurste materiaal. PVC is goedkoper dan aluminium. Op het gebied van beglazing is gewone dubbele beglazing goedkoper dan hoogrendementsglas of tripple beglazing. Hierbij dient echter ook rekening te worden gehouden met de isolatiewaarde van de materialen en het type beglazing. Hoogrendementsglas isoleert bijvoorbeeld beter dan de goedkopere dubbele beglazing. Hier kan echter worden terugverdiend op de elektriciteitrekening.

 3.       Isolatiewaarde

Bij de keuze speelt de isolatiewaarde een belangrijke rol. Hiermee kan immers bespaard worden op de energiefactuur. Zowel het schrijnwerk als de beglazing kan meer of minder isolerend zijn. Hout en PVC zijn goed isolerende materialen voor schrijnwerk.

 

Het best isolerende glas is tripple beglazing, dit is echter niet in elke woning aan te raden. Wanneer de ruiten beter geïsoleerd zijn dan de muren kunnen er namelijk vochtproblemen op de muren optreden. Enkel glas moet te allen tijde vermedenw orden. Het beste wordt er gekozen voor hoogrendementsglas, HR+ of HR++.

 

Bij de isolatie dient er gelet te worden op de isolatiewaarde: de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatiewaarde.

 4.       Akoestische isolatie

Niet alleen op thermisch gebied dienen de ruiten te isoleren. Ook het geluid dient buiten gehouden te worden. De akoestische isolatiewaarde is dan ook een lunt waarop gelet dient te worden bij de aanschaf van ramen. Dit kan gedaan worden door op de dikte, breedte en tussenlagen van de beglazing te letten. Tevens dient het schrijnwerk akoestisch isolerend te zijn.

 5.       Inbraakbeveiliging

Er kan gekozen worden voor veiligheidsglas. Dit isoleert niet alleen goed, het is ook veiliger. Dit glas bleek niet in scherven, maar in bolletjes, zoals de ruit van een auto. Dit is veiliger voor u en de overige bewoners van uw woning. Daarnaast is het minder breekbaar dan normaal glas, wat inbrekers minder kans geeft. Om inbrekers buiten te houden doet u er tevens goed aan om goede sloten te monteren op uw ramen.