HR-glas

De Vlaamse overheid stelt steeds hogere energiezuinige eisen. Goed isoleren van woningen wordt dan ook steeds belangrijker. Goed isoleren schrijnwerk hoort hier ook bij en kan een groot verschil maken. De meeste woningen zijn inmiddels wel uitgerust met dubbele beglazing, een nog betere optie is echter hoogrendementsglas. U leest er hier alles over.

Wat is hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is op het eerste gezicht nauwelijks te onderscheiden van gewoon dubbel glas. Beide bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw. Deze spouw is bij gewone dubbele beglazing gevuld met lucht. Bij HR-glas is de spouw echter gevuld met een edelgas, bijvoorbeeld Argon. Het is dit edelgas dat het verschil maakt: het isoleert beter.

 

Verschil enkel, dubbel en hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas isoleert stukken beter dan enkel glas, zo’n vijfmaal beter. Maar het isoleert dankzij het edelgas in de spouw dus ook ook beter dan gewone dubbele beglazing, wel twee tot drie keer beter. Het verschil is goed te zien wanneer we de binnentemperaturen bij verschillende typen glas vergelijken wanneer het buiten 0 graden is.

 

Buitentemperatuur 0 °C

Enkel glas

Dubbel glas

Hoogrendementsglas

Drievoudig glas

Binnentemperatuur

5.6 °C

12.8 °C

17.3 °C

18.5 °C

 

Drievoudig glas isoleert het beste, maar is een stuk zwaarder dan HR-glas. Het schrijnwerk dient hier dan ook te worden afgestemd.

 

Premies

Omdat de overheid steeds meer waarde hecht aan energiezuinig bouwen zijn er ook voor het plaatsen van hoogrendementsglas premies beschikbaar. Het dient hierbij te gaan om de vervanging van enkel of dubbel glas. De werken dienen uitgevoerd te worden door een aannemer. In 2014 kan met tot 15 euro premie per vierkante meter ontvangen.