Ventilatie : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!


Een goede ventilatie is onmisbaar voor een aangename woonomgeving. Daarnaast zorgt een goede ventilatie ervoor dat er geen vochtproblemen kunnen ontstaan in een woning. Ventilatie kan via de natuurlijk weg, via ramen en roosters, maar er kan ook een ventilatiesysteem geplaatst worden. Hierin zijn meerdere opties mogelijk.

Een goede ventilatie in woningen is onmisbaar. Een goede ventilatie zorgt voor frisse lucht en voorkomt vochtproblemen. Vochtige lucht kan worden afgevoerd en frisse lucht wordt aangevoerd. Welke ventilatiesystemen zijn er? Wat zijn uw opties?

 ventilation maison

Waarom ventileren?

We isoleren onze woningen steeds beter. Dit een goede ontwikkeling wanneer het gaat om energiebesparing, maar men mist hierdoor soms genoeg ventilatie en daardoor frisse lucht. Een goede ventilatie is onmisbaar voor een goed binnenklimaat, zowel voor de bewoners als het pand zelf.

 

Te weinig ventilatie kan in de eerste plaats zorgen voor vochtproblemen. In een woning wordt veel vocht geproduceerd. Koken, baden en bewoners zorgen voor waterdamp dat wordt opgenomen door de warme binnenlucht. Wanneer deze warme, vochtige binnenlucht in contact komt met koude objecten (zoals spiegels, muren of ramen) zal het vocht zich afzetten in de vorm van condens. Deze condensvorming kan vochtproblemen ten gevolg hebben.

 

Om de vochtige lucht af te voeren dient er voldoende geventileerd te worden. Via een ventilatiesysteem wordt de vochtige lucht afgevoerd en frisse lucht aangevoerd. Zo worden vochtproblemen voorkomen.

 

Ook voor de gezondheid van de bewoners is frisse lucht van groot belang. Te weinig ventilatie zorgt voor vervuilde binnenlucht. Het uitademen van personen en dieren zorgt voor CO2 uitstoot, meubels, tapijten en verf stoten schadelijke stoffen uit. Dit alles gebeurt in kleine mate, maar een goede ventilatie is onmisbaar. Bewoners kunnen zoniet last krijgen van luchtwegeninfecties, astma, hoofdpijn, etc.

 

Verschillende soorten ventilatiesystemen

Er kan op 4 verschillende manieren worden geventileerd, met of zonder hulp van een mechanisch ventilatiesysteem. De 4 systemen worden onderverdeeld aan de hand van de volgende criteria:

  • Toevoer van lucht: natuurlijk of mechanisch
  • Afvoer van lucht: natuurlijk of mechanisch

 

Systeem A:

Natuurlijke ventilatie (natuurlijke toevoer en afvoer)

Bij dit systeem komt geen enkele mechanische ventilatie van pas. Frisse lucht wordt op natuurlijke wijze aangevoerd en afgevoerd. Dit gebeurt door ventilatieroosters in muren, daken, deuren en ramen. Via naden en kieren in de woning wordt de lucht gecirculeerd in de woning. Dit is de meest voordelige manier van ventileren. Het kent echter enkele nadelen:

  • Bij slecht weer worden ramen en deuren al snel gesloten
  • Geluid van buiten wordt binnen meer waargenomen
  • Meer thermische circulatie

 

Systeem B

Mechanische toevoer, en natuurlijk afvoer

Hierbij wordt de frisse lucht via een elektrische ventilator toegevoerd. De lucht wordt via roosters en kleppen op natuurlijke wijze afgevoerd. Dit systeem wordt echter weinig toegepast.

 

Systeem C

Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Hier zorgt een mechanische ventilatie voor de afvoer van de binnenlucht. De frisse lucht wordt op natuurlijke wijze aangevoerd via ventilatieroosters in muren, daken, ramen end deuren. Bij de mechanische afvoer dient men te denken aan bijvoorbeeld de dampkap in de keuken of het afzuigsysteem in de badkamer. De systemen kunnen worden aangesloten op een sensor, zodat wanneer er vochtige lucht aanwezig is, bijvoorbeeld tijdens het douchen, de afzuiging in werking wordt gesteld.

 

Systeem D

Mechanische ventilatie (afvoer en toevoer zijn mechanisch)

Dit is het meest uitgebreide systeem. Zowel de toevoer als de afvoer van frisse lucht verloopt via het mechanische ventilatiesysteem. Dit is de duurste optie, maar biedt ook de beste luchtkwaliteit. Tevens gaat er minder warmte verloren en kan er zo worden bespaard op de energierekening. De warme afgevoerde lucht passeert de koudere verse lucht, waardoor deze opwarmt. Er gaat zo minder warmte verloren.

 

Een ventilatiesysteem kiezen

De keuze van een vemtilatiesysteem hangt af van verschillende factoren, de balengrijkste:

  • De luchtvervuiling in uw regio
  • Uw budget
  • Het type project: renovatie of nieuwbouw?

 

Systeem C (natuurlijke toevoer en mechanische afvoer) is het meest geschikt voor renovatie. De installatie is minder uitgebreid en het systeem biedt toch een goede luchtkwaliteit en een effectieve ventilatie.

Systeem D (Volledige mechanische ventilatie)vergt meer werkzaamheden en is hierdoor meer geschikt voor nieuwbouwprojecten. Het systeem is duurder, maar zorgt voor een perfecte luchtkwaliteit en tevens voor energiebesparing.