Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

De energieprijzen blijven stijgen de laatste jaren en het is dan ook in uw belang om een weloverwogen keuze te maken wat betreft de verwarming van uw woning of bedrijf. U heeft de keuze uit verschillende soorten verwarming en de keuze is vaak niet gemakkelijk. Hierbij enkele aanbevelingen voor uw keuze.  

Soorten verwarming 

Verschillende soorten verwarming

We onderscheiden drie soorten verwarming:

  •  Centrale verwarming middels een boiler

Een boiler kan werken met verschillende brandstoffen, zoals hout, gas, olie of kolen. Op hout stoken is het voordeligst, maar dient regelmatig aangevuld te worden en er is opslagruimte voor nodig. Olie biedt een goed rendement, maar er dient wel een opslagvat te worden geplaatst. Gas verwarmt snel, maar er dient rekening gehouden te worden met een goede ontluchting wanneer het gaat om propaangas.

Wanneer u verwarmt met een boiler kunt u profiteren van een thermostaat, een warmteregelaar of een vooringesteld programma waardoor u de binnentemperatuur gemakkelijk kunt regelen. Het grootste voordeel is dat u er mee kunt besparen.

 

  • Elektrisch verwarmingssysteem

Elektrische verwarming is gemakkelijk in gebruik en er is geen grote investering voor nodig.

 

  • Verwarmen met duurzame energie

Een zonneboiler, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen uw woning of bedrijf op een duurzame wijze van verwarming voorzien. U leest meer over deze verwarmingsopties in de afzonderlijke informatie gidsen. Warmtepomp Zonneboiler 

 

 

Deze drie manieren van warmte opwekken kunnen worden aangesloten op verschillende systemen om de warmte te verspreiden:

 

  • Radiatoren (elektrisch of met water)

Ze kosten het minst op het gebied van warmteverspreiding, ze verwarmen snel en zijn gemakkelijk af te stellen. Daarentegen verbruiken ze jaarlijks redelijk veel energie en zijn ze vaak niet erg esthetisch.

 

  • Vloerverwarming

Deze manier van warmteverspreiding is redelijk kostbaar. De aanleg kost ongeveer €50 per m2. Het levert jaarlijks echter een besparing op de energiefactuur op van ongeveer 15%. Daarnaast is de warmteverspreiding homogeen en de installatie onzichtbaar. Vloerverwarming wordt echter in sommige gevallen afgeraden, bij klachten aan benen en voeten bijvoorbeeld.

 

  • Muurverwarming

Muurverwarming werkt in principe op de zelfde manier als vloerverwarming. Ook hier is de warmteverspreiding homogeen en de installatie onzichtbaar. De installatie kost echter twee keer zo veel als vloerverwarming, zo’n €100/m2.

 

  • Plafondverwarming

Deze manier van verwarmen is minder bekend in België en zorgt voor een verwarming waarbij geen of weinig stof wordt geproduceerd. De installatie neemt echter wat plafondhoogte weg, zo’n 10 centimeter en kost gemiddeld tussen de €60 à €100 per vierkantenmeter.

 

Decentrale verwarmingssystemen

Wanneer u een kleine ruimte, een studio of een aparte ruimte wilt verwarmen, dan is een decentraal verwarmingssysteem een goede oplossing. Hier gaat het om afzonderlijke verwarmingstoestellen die een hoog rendement moeten hebben. Klassieke kachels hebben een beperkt rendement tussen 50-70% en halen zuurstof uit de binnenruimte, met gevaar voor CO-vergiftiging. Een beter alternatief zijn gesloten gevelkachels met 85% rendement.

Twee decentrale oplossingen:

  • Elektrische radiatoren (€15 à €1000 afhankelijk van het gekozen model)
  • Klassieke kachels, op hout, gas, olie of petroleum (€100 à €500 afhankelijk van het gekozen model)

 

2 in 1 systemen: verwarmen en airconditioning

 

Sommige verwarmingssystemen kunnen zowel verwarmen als zorgen voor verkoeling in de vorm van een airconditioner. Dit zijn de zo genoemde reversible systemen.

Hoewel deze systemen beide mogelijkheden bieden zijn ze vaak toegespitst op één van de twee. Zo zijn warmtepompen in eerste instantie bedoeld om te verwarmen, maar ze kunnen ook in worden gezet voor verkoeling. De performance van het verkoelingssysteem is echter niet te vergelijken met die van een airconditioner.

Reversible systemen zijn voornamelijk geschikt voor regio’s waar de temperaturen weinig van elkaar verschillen.

 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming