Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Een boiler wordt gebruikt voor het verwarmen via een centraal verwarmingssysteem. Een verwarmingsketel heeft een hoog rendement en is relatief goedkoop. 

 

Doel van verwarmingsketel

Centrale verwarmingssystemen werken met een verwarmingketel. In de verwarmingsketel wordt warmte vergaard door elektriciteit of de verbranding van aardgas, stookolie of een andere brandstof. In de boiler wordt een voorraad warmte in een thermisch geïsoleerd vat op temperatuur gehouden.

 

Belangrijkste soorten

  • Condensatieketel

Dit is de meest recente versie van een hoogrendementsketel die de bekomen warmte recupereert uit condens en hergebruikt om het water in de ketel te verwarmen.

  • Lage-temperatuurketel

Deze ketel kan permanent werken bij een intredetemperatuur tussen 35-40°C.  Het systeem is vooral voordelig bij vloerverwarming en bij gebruik van over-gedimensioneerde radiatoren.

  • Pellet-ketel

Dit is een volautomatisch CV-systeem op houtpellets dat minstens 90% van de warmte benut. Afhankelijk van de buitentemperatuur regelt de ketel automatisch de aanvoer van pellets uit een speciaal voorzien opslagruimte.

  • WKK of micro-warmtekrachtkoppeling

Dit systeem werkt als een conventionele CV-ketel. Telkens de ketel aanslaat wordt naast warmte ook elektriciteit geproduceerd en ook die energie wordt benut. Deze toepassing is vooral geschikt voor gemeenschappelijke projecten en in de industrie. Er wordt ook hard gewerkt aan particuliere toepassingen.

  • Stoomketels

Deze worden op maat gemaakt voor bedrijven. Restwarmteketels gebruiken de rookgassen van verbrandingsprocessen of van hete afvoerluchtstromen om heet water of stoom te produceren. U kan opteren voor lagedruk- of hogedruk-stoomketels.

 

Een keuze maken

Wanneer u besluit om een verwarmingsketel aan te schaffen dient u rekening te houden met een aantal kenmerken:

  • De kosten: Deze kunnen nogal uiteenlopen. De hoogrendementsketels (zoals de condensatieketel en lage-temperatuurketel) zijn duurder in de aanschaf maar zullen zich deels terug verdienen door de lage energiefactuur
  • De brandstof: Zoals hierboven beschreven kunnen verwarmingsketels gestookt worden op verschillende soorten brandstof. Gas gestookte ketels kunnen meestal aangesloten worden op het net.
  • Beschikbare ruimte: Een verwarmingsketel neemt ruimte in beslag. De grootte van de verwarmingsketel hangt voornamelijk af van de capaciteit van de ketel.

 

Budget

Prijzen van verwarmingsketels lopen uiteen. De minst dure ketels zijn degenen die op gas werken. Een moderne condensatieketel betaalt u tussen €2500 en €5500.

  • Een ‘gewone’ laagrendementsketel vindt u voor €1000 tot €2000.
  • Wil u een complete verwarmingsinstallatie voor een eengezinswoning van 2 verdiepingen inclusief zolder, dan zal het totale kostenplaatje tussen €6000 en €7000 liggen. Daarin zit de installatie, de plaatsing en de componenten (ook de radiatoren).

Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming