Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Het aanschaffen van een nieuwe verwarmingsinstallatie hangt voor een groot stuk af van uw persoonlijke voorkeur en de eisen die u op het gebied van comfort stelt. Ook het budget is een belangrijke factor en heel wat mensen hechten vandaag groot belang aan milieuvriendelijkheid en energiezuinigheid. In die context is de keuze van de brandstof of energiebron meebepalend. Dan moet u nog kijken naar het rendement en uitzoeken hoe groot het vermogen moet zijn. Dat kan u alvast berekenen op basis van uw jaarlijks verbruik.

 CV ketel kopen

Hoe bepaalt u het vermogen?

Om te vermijden dat u een over- of onder-gedimensioneerde installatie zou kopen, moet u de capaciteit bepalen of het ‘nominaal vermogen’. Dat wordt berekend aan de hand van het type woning of gebouw en de oppervlakte ervan, op basis van hoe goed of slecht uw pand geïsoleerd is, het gemiddelde warmwaterverbruik en de hoeveelheid warm water die nodig is in functie van het aantal gebruikers en het aantal douches/badkamers.

 

Voor een gemiddeld verbruik gaat men uit van 80 Watt per m3. Zo heeft u bijvoorbeeld voor een pand van 275 m3 X 80 Watt = 22.000 Watt nodig. Men schat dat een cv-ketel op jaarbasis ongeveer 1500 uren effectief moet werken. Voor vrijstaande woningen moet u 10% extra capaciteit bijtellen, voor slecht geïsoleerde panden 15% extra en voor goed geïsoleerde huizen mag u 10% aftrekken.

 

Rendement en warmtecomfort

Als u een nieuwe verwarmingsinstallatie overweegt, kijk dan zeker naar het rendement, dat wordt weergegeven aan de hand van labels. Hoe hoger het rendement, hoe zuiniger en hoe sneller u de investering kan terugverdienen. Bij gasketels dragen de toestellen met het hoogste rendement een HR-TOP-label, bij stookolieketels is dat een OPTIMAZ-Elite-label.

Warmtecomfort wordt aangeduid met CW-labels: hoe hoger het cijfer (CW-6), hoe beter. Dit betekent dat u op verschillende plaatsen tegelijk warm water kan laten stromen en dat de wachttijd tussen het opendraaien van de kraan en het krijgen van echt warm water kort is.

 

Welk type cv-ketel kopen?

Die keuze moet u maken in functie van de brandstof of energiebron waarmee u wilt verwarmen, maar ook de plaats waar u de ketel plaatst is een bepalende factor. Zo kan u kiezen voor een gesloten of open cv-installatie en voor vloer- of wandbevestiging. Er zijn solo-modellen of combi-installaties… De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat het beslist aan te raden is om u te laten adviseren, want zeker voor bedrijven kunnen leveranciers of installateurs maatoplossingen uitwerken.

  • Cv-ketel op gas

In België is dit een van de meest gebruikte methodes, omdat er geen opslagruimte nodig is en het is een relatief energiezuinige oplossing.

  • Cv-ketel op stookolie

U heeft ruimte nodig voor een mazouttank en u bent afhankelijk van externe kanalen om uw brandstof bij te vullen. Door aan te sluiten bij een groep die gezamenlijk aankoopt kan u betere tarieven bekomen.

Houd er rekening mee dat u elk jaar zowel de opslagtank als de verwarmingsketel moet laten keuren.

  • Hout cv-ketel of pellets cv-ketel

Hout kan een interessante oplossing zijn als u makkelijk aan hout geraakt (bijvoorbeeld afvalproduct in uw bedrijf) en u ruimte heeft voor de opslag. Ter indicatie: 2,2 kg droog hout levert evenveel warmte-energie als 1 m3 gas. Pellets zijn goedkoop en milieuvriendelijk, want ze zijn gemaakt uit houtafvalproducten. De aankoop van duurdere installaties laat zich op termijn terugverdienen.

  • Condensatieketel

Dit is de beste keuze als u het maximale rendement uit uw installatie wilt halen en als u hoge eisen stelt qua warmtecomfort. Daarbij kan u kiezen uit verwarming met gas of stookolie en zijn er toestellen in alle mogelijke formaten, geschikt voor vloer- of wandmontage. Houd rekening met de installatie van dubbelwandige afvoerbuizen die aan de normen moeten voldoen.

  • Warmtepomp-installatie

Dit is wel de meest milieuvriendelijke en energiezuinige oplossing, maar meteen ook de duurste investering. Omdat de energie uit de buitenomgeving wordt  gehaald, dalen uw stookkosten tot zo’n 50% en recupereert u op termijn uw investering.

  • Zonneboiler

Het door de zon opgewarmde water is vooral bedoeld voor sanitair gebruik. Daarom worden zonneboilers meestal geïnstalleerd in combinatie met een ander type ketel, die dan instaat voor de verwarming van het pand.

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming