Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Klassieke kachels bieden niet alleen het plezier van een hout dat brand, echt of niet, maar ze bieden tegenwoordig ook een goed rendement. Pelletkachels maken een opvallende intrede op de markt, ook voor de verwarming van woningen. Dit is vooral te danken aan het hoge rendement dat deze kachels bieden, tot 90%.

 Kachels

Doel van een kachel

Met een klassieke kachel kan gemakkelijk een ruimte worden verwarmt door middel van de verbranding van ofwel hout, gas of andere brandstof. Het kan dienen als volledige verwarming (van een ruimte) of als aanvulling op een centraal verwarmingssysteem.

 

Belangrijkste soorten

  • Houtkachels

Houtkachels worden vaak van plaatstaal of gietijzer gemaakt. Het rendement van deze kachels hangt af van de plaatsing. Wanneer de kachel is ingebouwd zal deze een lager rendement behalen dan een kachel die vrij staat. Het rendement ligt ongeveer tussen 60% en 85%.

  • Massakachel (ook wel speksteenkachel of finoven genoemd)

Een goede massakachel zal gedurende 1 à 3 uur hevig branden, de warmte die daarbij vrij komt wordt in de kachels zelf opgeslagen en geleidelijk afgegeven door straling. De kachels kan op deze manier warmte afgeven gedurende 12 à 24 uur. Speksteenkachels behalen zonder problemen een rendement van 85%.

  • Gaskachel

Gaskachels bestaan in vele verschillende vormen en modellen. Het grote voordeel van dit soort kachels is het onderhoud, waarvan weinig nodig is. Nieuwe gaskachels komen al snel aan de rendement van 80%.

  • Kolenkachel

Ondanks dat de kolenkachel een beetje in de vergetelheid is geraakt biedt deze manier van verwarmen een aantal voordelen. Kolen zijn erg budgetvriendelijk en een kolenkachels is gemakkelijk in gebruik. Net als bij een houtkachels is men onafhankelijk van nutbedrijven voor de verwarming. Een nadeel is dat het aankrijgen van een kolenkachel lastig is.

  • Mazoutkachel

Bij de verbranding van mazout wordt weinig roet en rook geproduceerd, wat een voordeel ten opzichte van overige kacheltpypes is. Een nadeel is dat de prijs van mazout, net als die van andere fossiele brandstoffen, stijgt. Toch worden nieuwe mazoutkachels gebouwd die nog steeds een hoog rendement leveren. Het rendement kan oplopen tot 85%.

  • Elektrische kachel

Elektrische kachels kunnen worden ingezet als enkele verwarming, niet als centrale verwarming. Dit zou namelijk veel te duur zijn. Elektrisch verwarmen is erg prijzig. Ze zijn dan ook voornamelijk geschikt voor het kort (bij)verwarmen van een kleine ruimte.

 

Een keuze maken

De keuze voor een kachels hangt van verschillende factoren af. Ten eerste de afmeting van de te verwarmen ruimte speelt een rol, maar ook het onderhoud. Gaskachels en elektrische kachels hoeven bijvoorbeeld niet aangevuld te worden en er is geen onderhoud aan een eventuele schoorsteen. De warmtecomfort van houtkachels of mazoutkachels is echter hoger. Ook speelt het budget natuurlijk een rol. Elektrische kachels zijn erg duur in gebruik, daartegenover zijn hout en gaskachels een stuk goedkoper.

 

Budget

De kosten van kachels lopen sterk uiteen. Het loopt van enkele honderden euro’s tot €5.000,- of meer voor bijvoorbeeld een speksteenkachel.

 

Pelletkachel

De pelletkachel wint aan populariteit, voornamelijk door het hoge rendement dat deze levert. Pelletkachels werken, zoals het woord het al zegt, op het verbranden van pellets. Pellets bestaan vaak uit samengeperst hout, stro, papier of karton. Dit soort kachels zijn dan ook ongeschikt voor het verbranden van houtblokken. Het rendement van een pelletkachel kan oplopen tot 97%. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming