Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

De verkoop van pelletkachels is de laatste jaren flink gestegen in België. Dit is niet zo gek, want een pelletkachel biedt een hoog rendement en bovendien is het stoken met pellets CO2-neutraal. Daarnaast is een pelletkachel programmeerbaar en gemakkelijk te bedienen.

Pelletkachel

 

Werking pelletkachel

Een pelletkachel is een volautomatisch gestuurde verbrandingskachel. De pelletkachel verbrandt, zoals de naam al doet vermoeden, pellets.

 

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine staafjes van samengeperst hout. Het woord “pellet”is dan ook een ander woord voor korrel. Pellets worden gemaakt van schoon resthout. Er wordt enkel afval hout gebruikt uit de houtindustrie en er worden dus geen bomen voor gekapt. Een groot voordeel van pellets is het lage vochtgehalte en het feit dat ze (bijna) volledig verbranden. Pellets laten slechts 0,5% as achter.

 

Qua uiterlijk lijkt een pelletkachel op een gewone houtkachel, vooral doordat er door een glazen ruitje vlammen te zien zijn. Echter, een pelletkachel is uitgerust met een besturingssysteem om een zo zuinig en schoon mogelijke verbranding te leveren. Een pelletkachel werkt als volgt:

 

1)      De pellets worden opgeslagen in een voorraadvat in de kachel. Van hieruit worden de pellets met een wormschroef naar het verbrandingsbakje gevoerd. Dit gebeurt automatisch.

2)      Het ontsteken van de kachel gebeurt eveneens automatisch. Wanneer de kachel wordt aangezet zal een gloeispiraal zorgen voor de ontsteking.

3)      De temperatuur van de kachel kan worden afgesteld en het besturingssysteem zorgt er voor dat deze temperatuur behouden wordt.

4)      De warme lucht wordt door middel van een ventilatiesysteem in de te verwarmen ruimte geblazen. Een pelletkachel produceert slecht een klein gedeelte stralingswarmte. Hierdoor wordt de kachel warm, maar nooit gloeiend heet.

5)      Een pelletkachel is niet afhankelijk van trek. De rookgassen worden door middel van een ventilator via de afvoerbuis naar buiten geblazen. Hiervoor is geen breek rookkanaal nodig, 80 mm volstaat. Bovendien hoeft de afvoerpijp niet tot boven het huis te leiden, zoals bij traditionele houtkachels. Door de schone verbranding zorgt een pelletkachel niet voor stank.

6)      Pellets laten maar heel weinig as achter, slechts 0,5%. Een pelletkachel hoeft dan ook slechts één keer per weeg leeg gehaald te worden. dit kan via een speciale aszuiger.

 

Rendement pelletkachel

Het grote voordeel van een pelletkachel is, naast de automatische werking, het rendement. Het rendement van een pelletkachel is zeer aantrekkelijk. Door de schone verbranding van de pellets en het gesloten ventilatiesysteem. Doordat de rookgassen via de onderkant van de pelletkachel worden afgevoerd wordt er een hoger rendement behaald. Het rendement van een pelletkachel ligt tussen 85% en 95%, afhankelijk van de buitentemperatuur, de gebruikte pellets etc.

Het rendement van een traditionele houtkachel ligt rond 60% en een open haart behaald slechts 30%.

 

Kosten pelletkachel       

Een pelletkachel kost gemiddeld tussen 1500 en 2000 euro, afhankelijk van het vermogen. Hierbij moet ook gedacht worden aan de installatiekosten en de kosten van de pellets. Pellets kosten gemiddeld 5 euro per 15 kilo. Wanneer u biologische pellets wilt gebruiken bent u wat meer kwijt. Een pelletkachel kan met 15 kilo pellets tussen 1 à 5 dagen verwarmen. Dit is geheel afhankelijk van de buitentemperatuur en de verwarmingsbehoefte.

 

Premie pelletkachel

Wanneer u een pelletkachel aanschaft en laat plaatsen in uw woning kunt u gebruik maken van een gemeentelijke premie. De premie bedraagt 5% van de kosten, met een maximum bedrag van 200 euro. Hieraan zijn voorwaarden verbonden, deze kunt u aanvragen bij uw gemeente. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming