Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Eigenlijk zijn radiatoren warmtewisselaars die dienen om de warmte uit een doorstromende vloeistof – bij centrale verwarming is dat water – af te staan aan de lucht die erlangs stroomt. Met het oog op een zo efficiënt mogelijke warmteoverdracht moet het contactoppervlak tussen het verwarmingselement en de lucht zo groot mogelijk zijn. De begrippen radiator en convector worden nog al eens met elkaar verward: het zijn allebei verwarmingselementen, maar ze werken volgens een ander principe.

Radiatoren

Het werkingsprincipe van radiatoren en convectors

  • Radiatoren:

Bijna het hele verwarmingselement, dat kan gemaakt zijn uit meerdere panelen van gietijzer, aluminium en tegenwoordig vooral uit staalplaat, is met water gevuld. Het warme water loopt van boven naar beneden door de verschillende elementen en warmt zo de lucht op. Dit gebeurt door een combinatie van hoofdzakelijk stralingswarmte (er is geen luchtbeweging – de panelen stralen warmte uit) en een beperkte convectiewarmte (opgewarmde lucht stijgt en afgekoelde lucht wordt naar de radiator getrokken).

  • Convectors:

In een convector stroomt het warme water door een dunne koperen buis onderaan in het verwarmingselement, die omgeven is door kleine lamellen. Deze lamellen vormen samen een groot contactoppervlak voor de omringende lucht. Hier wordt het convectieprincipe of thermiek toegepast. De warme lucht stijgt op, botst daar tegen het plafond, koelt af en zakt weer naar beneden. Beneden wordt de afgekoelde lucht opnieuw opgewarmd door het verwarmingselement. Sommige toestellen zijn uitgerust met een ventilator om dit warmeluchtcirculatieproces te versnellen. Hier bedraagt de stralingswarmte amper 10% - de rest is convectiewarmte.

 

Vergelijkingspunten radiatoren / convectors

 

Radiator

Convector

Gebruikt meer tijd om op te warmen

Zorgt voor snelle opwarming van de ruimte

Heeft groot oppervlak nodig voor efficiënte warmte overdracht

 

Door de lamellen kan het toestel compact blijven

Beslaat tamelijk veel plaats in het interieur 

Is esthetischer en onopvallender – kan ook aan ramen of onder de grond geïnstalleerd worden

Heeft een hogere aanrakingstemperatuur  

Heeft een lage aanrakingstemperatuur

Stralingswarmte is minder ongezond

Ingeademde warme lucht uit een verwarmingselement kan veel stof bevatten en is ongezonder

Langere levensduur

Minder lange levensduur

Tamelijk goedkoop

Duurder om aan te kopen

Verbruikt meer energie

Het energieverbruik ligt 10% lager

De laatste jaren meer keus in design: vormen, kleuren, lakkwaliteit…

Minder geschikt voor grote ruimtes

 

Radiatoren: soorten

  • Paneelradiator

Dit type komt het meeste voor: het bestaat uit een of meer platen uit gietijzer, aluminium of  staalplaat naast elkaar. Deze platen zijn dikwijls gegolfd of geribbeld om het contactoppervlak te vergroten. Tegenwoordig zijn er ook hoge en smalle modellen, vooral bedoeld voor keukens, gangen of naast een raam.

  • Ledenradiator

Deze modellen bestaan uit afzonderlijke stalen warmtekanalen, met elkaar verbonden door ‘leden’ of segmenten. De metaaloppervlakte van deze rechtopstaande platen is groter dan bij een paneelradiator. Deze toestellen zijn vooral geschikt voor hoge, grote ruimtes omdat ze veel warmte kunnen vasthouden en afgeven. Een raamradiator is een alternatieve oplossing met een maximale hoogte van 20 cm om onder een raam te plaatsen. Dit toestel wordt niet aan de muur, maar aan de vloer bevestigd.

  • Elektrische radiator

Het voordeel van deze toestellen is hun flexibiliteit: ze kunnen overal geïnstalleerd worden waar er een stopcontact is. Het nadeel is de dure energie en daarom is dit eerder een oplossing voor sporadische bijverwarming.

  • Plintverwarming

Deze verwarmingselementen worden in plinten geïnstalleerd als er nergens anders plaats is voor een verwarmingstoestel (bijvoorbeeld in een keuken). Combinatie met een kleine ventilator is mogelijk om warme lucht in de ruimte te blazen.

  • Sierradiatoren

Dit zijn echte designmodellen met afwijkende vormen (rond, ellipsvormig, gebogen, horizontaal of verticaal…) in alle RAL-kleuren, in andere materialen zoals natuursteengranulaat. De esthetische waarde gaat hier soms wel ten koste van de warmtecapaciteit. Zuilradiatoren zien eruit als een balustrade, maar zijn esthetische verwarmingsoplossingen in een traphal of een vide.

 

Soorten convectors

  • Gasconvector

Deze toestellen geven het hoogste rendement op de koudste plaatsen. Ze moeten geïnstalleerd worden tegen een buitenmuur of tegen een schoorsteen.

  • Putconvector

Dit type is ideaal om voor een glazen schuifdeur of aan een grote raampartij te plaatsen omdat ze onder de vloer zitten. Enkel een rooster is zichtbaar.

  • LowH2O

Deze nieuwe generatie convectors kan gecombineerd worden met lage keteltemperaturen. Ze werken goed samen met warmtepompen of zonneboilers. Het beperkte watervolume garandeert een nog snellere opwarming. 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming