Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Al in de Romeinse tijd werd er gebruik van gemaakt: vloerverwarming. Het principe is dan ook redelijk eenvoudig. Het wooncomfort en de energiebesparing zijn echter aanzienlijk! Het is dan ook niet gek dat in steeds meer nieuwbouwwoningen voerverwarming standaard wordt aangelegd. 

Vloerverwarming

 

Werking vloerverwarming

Vloerverwarming is een redelijk eenvoudig systeem. In de betonnen ondervloer worden gleuven vrij gehouden, waar een buizennetwerk in wordt gelegd. De gehele oppervlakte van de vloer wordt bedekt met dit leidingennetwerk met buizen met een diameter van 16 à 20 mm. Het buizennetwerk wordt aangesloten op de centrale verwarming en verwarmd op deze manier de vloer. De koude vloer absorbeert de warmte van het water en geeft de opgenomen warmte af aan de omgeving.

 

Doordat de warmte die de vloerverwarming afgeeft regelmatiger wordt afgegeven, is er een minder hoge temperatuur nodig. Hierdoor kan er eens stuk minder worden gestookt voor een hoger wooncomfort. Bij wandradiatoren wordt er verwarmd vanuit één punt, hierdoor zijn er grotere warmteverschillen waarneembaar. Bij vloerverwarming wordt de binnenlucht zeer gelijkmatig verwarmd waardoor er een constante temperatuur wordt behaald. Dit maakt het wooncomfort zo aangenaam.

 

De warmteafgifte is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het materiaal van de vloer een rol, maar ook de dikte van de vloer en de temperatuur van de ruimtelucht.

 

Het vloerverwarmingssysteem kan worden aangesloten op de klassieke cv-ketel, maar er kan ook gebruikt gemaakt worden van een pelletketel of een warmtepomp. Een lage temperatuursverwarming, zoals een warmtepomp, is zeer geschikt voor vloerverwarming. Dit komt doordat er voor vloerverwarming water nodig is met een maximale temperatuur van 45 graden.

 

Natbouw en droogbouw

Het buizennetwerk kan op twee manieren worden geplaatst. Het meest toegepaste systeem is natbouw. Dit wil zeggen dat het buizennetwerk direct ik het cement wordt gelegd. Dit is de goedkopere variant. De tweede manier is droogbouw. Hierbij worden de buizen in een speciaal systeem geklikt op een laag van geëxpandeerd polystyreen met aluminium platen er op. Hierdoor is het snel te leggen zorgt het voor een snelle warmteoverdracht. Dit is tevens een goedkopere oplossing dan natbouw.

 

Elektrische vloerverwarming

Naast vloerverwarming middels buizen bestaat er ook elektrische vloerverwarming. Dit bestaat in 3 verschillende vormen. Er kunnen kabels van 5-6 millimeter direct in de vloer worden gelegd (zoals bij traditionele vloerverwarming). Er kunnen matten met een zigzagpatroon aan kabels van 2-3 mm direct onder de tegelvloer worden gelegd. En als laatste kan er dunne geleidende folie onder de vloer worden gelegd.

 

Kosten vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming zijn logischerwijs afhankelijk van het oppervlakte dat voorzien dient te worden van vloerverwarming. Voor een gemiddelde woning kan men rekenen op €25 à €30 per vierkante meter voor de materialen. Wanneer men ook de installatie meerekent, dient men te rekenen op een bedrag tussen de €40 en €75 per vierkante meter. 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming