Verwarming : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

De oorsprong van het woord is Engels: het werkwoord ‘to pellet’ of ‘to pelletise’ betekent ‘tot een balletje kneden’. Pellets zijn dus eigenlijk samengeperste balletjes of korrels. In de industrie wordt dit procedé toegepast om chemische grondstoffen, hout, metalen of plastic op te lossen, te smelten of samen te persen tot een vaste vorm in een bepaald formaat.

 Pellets

Wat zijn houtpellets?

Houtpellets worden gebruikt als verbrandingsproduct in pelletkachels of pelletketels. Bij deze toepassing worden restproducten uit houtbedrijven verwerkt tot millimeterlange staafjes. Het gaat dan voornamelijk over zaagmeel uit zagerijen, dat geen onzuiverheden bevat zoals lijm of bindmiddel. De harsen die in hout zitten zorgen ervoor dat de korrels niet uit elkaar vallen na samenpersing.

We onderscheiden lichte en donkere houtpellets, en dat heeft niet zozeer te maken met de kwaliteit dan wel met de oorsprong van de houtsoort. Is het restafval afkomstig van dennenhout, dan zijn de korrels bleker. Ze branden vlugger en hebben een lager rendement. Bij donkere korrels zijn de afvalproducten vooral afkomstig van eikenhout. Deze branden minder fel en geven een hogere warmte af. Niet zelden mengen de producenten verschillende houtsoorten.

 

Het vochtgehalte van de korrels bedraagt maximum 7,6%, de lengte van een staafje is gemiddeld 4 X de diameter van 6 mm, de warmtewaarde is 4,91 kWh/kg en de asrest maximum 0,74%.

 

Nieuwe keuringsnormen voor pellets

  • Sedert 2010 heeft de Europese Commissie een nieuwe standaard in het leven geroepen om de transparantie en de traceerbaarheid van houtpellets vast te leggen. Deze keuringsnorm ter bescherming van de consument herkent u aan het EN+-label.

Het label EN+A1 en EN+A2 houdt indat de producent garandeert zeer schoon, onbehandeld hout te hebben gebruikt en dat hij kan aantonen waar de grondstof vandaan komt. Houtzagerijen met een eigen pers kunnen die oorsprong altijd aantonen en kunnen, als ze schone producten gebruiken, dit certificaat leveren.

Het label EN+B betekent niet dat de kwaliteit minder is, maar de producent hoeft niet de herkomst van de grondstof aan te tonen. Dit keurmerk treffen we vooral aan bij industrieel gebruik, waar houtpelletsfabrikanten grondstoffen inzamelen op grote schaal.

  • Ook de strengste Duitse DIN+-norm is een garantie voor kwaliteit met traceerbare oorsprong en controle over het productieproces.
  • Een NTA-8080-certificaat is ook een zekerheid voor kwalitatief, schoon en onbehandeld restafval van grondstoffen uit gecontroleerde houtkap.
  • Verder bestaat er in België een Koninklijk Besluit in verband met de kwaliteit van houtpellets, dat kadert in de strijd tegen ontbossing en het verlies van biodiversiteit.

 

Pelletsverbruik, voordelen en prijzen

  • Een pelletstoestel met een vermogen van 10 kW verbruikt ongeveer 2 kg houtpellets per uur.

Een toestel met een vermogen van 5 kW verbruikt ongeveer 1 kg pellets per uur.

Vergelijken we dit met gas, dan stellen we vast dat 1 m3 gas zo’n 10 kW/u energie levert.

Pelletsverwarming is dus absoluut energiezuinig, milieuvriendelijk en laat bijna geen restafval na. Per 100 kg die u verstookt, blijft er zelfs minder dan 1 kg as achter in de aslade. Sommige toestellen hebben zelfs geen aslade – u heeft genoeg aan een stofzuiger!

U verwarmt bovendien met een schone brandstof: er is geen geurhinder, het maakt geen vlekken, er is geen ontploffingsgevaar.

  • Hoe groter de hoeveelheid die u afneemt, hoe voordeliger de prijs. De korrels zijn meestal verpakt in zakken van 15 kg (soms 25 kg), waarvoor u gemiddeld 5 euro betaalt. Koopt u echter per pallet van 1000 kg, dan betaalt u, mits een beetje zoeken, minder dan 4 euro per 15 kg. In de industrie wordt ook in bulk geleverd (meestal vanaf 20 ton) en wordt de prijs nog goedkoper.

 

Bewaring

Houtpellets ‘verouderen’ niet en nemen in principe geen vocht op. U kunt ze meerdere jaren bewaren zonder kwaliteitsverlies, op voorwaarde dat u ze stockeert op een plaats waar er geen water, regen of opstijgend vocht aan kan. 

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Verwarming