Vochtbestrijding
Vochtbestrijding
Question

Wat zijn hygroscopische zouten?

Réponse

Hygroscopische zouten manifesteren zich op en in de muren wanneer er sprake is van opstijgend vocht. Hygroscopische zouten (voornamelijk nitraten, chloriden en suflaten) zijn afkomstig uit het grondwater in de bodem of uit het metselwerk dat contact heeft gehad met afvalwater, strooizout of meststoffen. Ze zetten zich bij hoge concentraties vast op muren die getroffen zijn door opstijgend vocht.

Eenmaal vastgezet op de muren onttrekken zij vocht uit de lucht en nemen dit op in de muur. Het verschil met ‘courante’ zouten ligt in het feit dat hygroscopische zouten zich verzetten tegen een normale droging. De kristallisatie manifesteert zich als salpeteruitslag, die eruit ziet als een witte poederlaag op de muur.

Door de hydratie (onttrekken van waterdamp uit de lucht) blijft er vocht aanwezig in de muren, en uiteindelijk wordt er ook schade berokkend aan de afwerkingslagen van muren. Verf kan afbladderen, behang kan loskomen en pleisterwerk kan afbrokkelen. Door corrosie, tenslotte,  tasten deze zouten alle metalen delen in een bouwconstructie aan, met roest tot gevolg.