Vochtbestrijding
Vochtbestrijding
Question

Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen voor de gezondheid?

Réponse

Niet alleen woningen ondervinden schade aan de gevolgen van vochtproblemen. Vochtproblemen, meestal ten gevolge van slechte ventilatie door o.a. foute isolatie, slijtage of fouten in bouwconstructies, kunnen een serieuze impact hebben op de gezondheid van de bewoner van een vochtige woning. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt in het soort vochtprobleem.

De klachten kunnen uiteenlopen van een beetje hoofdpijn tot allergieën voor huismijt, gevoeligheid aan mycotoxines of sporen in de schimmels en ademhalingsproblemen. Eerder onschuldige symptomen als hoesten, een lopende neus of niezen kunnen leiden tot ernstige ademhalingsstoornissen zoals astma. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen, die een benauwd gevoel, kortademigheid, een piepende ademhaling en chronische hoest veroorzaakt.

Ook kunnen reumapatiënten meer last krijgen van klachten door een hoog vochtgehalte. Het is dan ook zaak om vochtproblemen te vermijden of te bestrijden, voor de gezondheid van de bewoners en de woning zelf.