Vochtbestrijding
Vochtbestrijding
Question

Wat is de beste oplossing voor vochtproblemen bij de schoorsteen?

Réponse

Omdat bij nieuwe hoogrendementsketels de uitstoot van rookgassen op een lagere temperatuur gebeurt, condenseren waterdampen vooraleer ze de schoorsteen uitraken. Vochtige plekken zijn het resultaat. Voortdurende verhitting/afkoeling en blootstelling aan uiteenlopende weertypes kunnen vochtplekken, barsten en scheuren veroorzaken. Een efficiënte, maar niet altijd evidente oplossing, is een binnen-buis installeren. Sommige schouwen hebben bochten, zijn vierkant, of hebben een diameter die verschilt in bepaalde delen. 

  • U kunt een inoxvoering met aangepaste diameter laten installeren, waardoor rookgassen minder snel afkoelen.
  • Bij plaatsing van een rookgasextractor zuigt een ventilator de rookgassen af.
  • Een glasvezelkous wordt op maat gemaakt, in de schoorsteen neergelaten en onder lage-druk-stoom opgeblazen tot ze zich perfect heeft aangepast aan de binnenkant van de schouw. De warmte van de stoom zorgt voor uitharding van de kunsthars tot een harde, corrosiebestendige, gasdichte binnenbekleding. 

 

Een ander veel voorkomend probleem bij schoorstenen is lekkage. Dit wordt doorgaans veroorzaakt door slecht aansluitende dakpannen of zink rond de schoorsteen. Wanneer u lekkages heeft is dit dn ook het eerste dat gecontroleerd dient te worden. Met een infrarooddetector kan worden nagegaan waar de lekkage vandaan komt zonder breekwerk.