Vochtbestrijding
Vochtbestrijding
Question

Wat is de beste oplossing voor opstijgend vocht?

Réponse

In de eerste plaats moet er een goede ventilatie in het pand aanwezig zijn om het drogingsproces te bevorderen. Om het opstijgende vocht te stoppen dient er een waterkerend scherm te worden aangebracht in de muren. Dit kan via de volgende twee methodes:

  • De doeltreffendste en makkelijkste oplossing is het injecteren van vochtwerende, poriën-vullende producten onder druk in de muren via boorgaten, aangebracht langs binnen of buiten, evenwijdig met de voegen. De vochtwerende vloeistof verspreid zich verticaal door de gevel en hard uit in de poriën van de stenen en het cement.
  • Een andere, tijdrovende oplossing is het plaatsen van een dichtingsmembraan door onder-kapping. Bij een soepele waterkeringsfolie kapt men een sleuf uit over de volledige dikte/lengte van de muur onderaan het metselwerk. Hier wordt de waterkeringsfolie verticaal over de volle lengte aangebracht en de muur wordt weer gedicht met een snel-hardende mortel en bakstenen. Bij (half-)stijve schermen voorziet men de opengemaakte gleuf onmiddellijk van een continu vochtscherm, en vult men op met mortel. Minder courant en even arbeidsintensief is het plaatsen van roestvrije metalen golfplaten, waarbij men vochtwerende of harsmortel gebruikt.