Vochtbestrijding
Vochtbestrijding
Question

Natuurlijke ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem?

Réponse

Een goede ventilatie is onmisbaar bij de bestrijding van vochtproblemen. Ventilatie kan zowel natuurlijk als mechanisch worden gedaan. Hier een overzicht van de opties:

  • A.Natuurlijke ventilatie gebeurt via ramen en roosters. Deze goedkope oplossing zorgt niet altijd voor een goede luchtkwaliteit, en de weersomstandigheden oefenen er een grote invloed op uit.
  • B.Bij de combinatie mechanische toevoer en natuurlijke afvoer zorgt een elektrische ventilator voor de toevoer van schone, verse lucht, die achteraf op natuurlijke wijze wordt afgevoerd via roosters, ramen en afvoerpijpen.
  • C.De optie natuurlijke toevoer en mechanische afvoer haalt de lucht binnen via ventilatieroosters en ramen, en voert ze af via een elektrische ventilator (vb.: afzuigkap in de keuken).
  • D.Een volledig mechanisch of balansventilatiesysteem vergt een investering, maar zorgt voor een goede luchtkwaliteit door het ideale evenwicht tussen toevoer en afvoer van de lucht. Dit systeem is niet afhankelijk van het weer, maar filters en roosters moeten wel onderhouden/gereinigd worden.