Vochtbestrijding : ontvang tot 5 gratis offertes
Merci de compléter les questions en rouge ci-dessous

480 Erkende Vakmannen tot uw dienst!

Vochtbestrijding

Wanneer u last heeft van doorslaand vocht, dan wordt uw muur aangetast door hemelwater. Regen, sneeuw of hagel dringt uw muren binnen, waardoor aan zowel de binnen- als de buitenzijde schade ontstaat.

 Doorslaand vocht

Oorzaak doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan een muur binnendringen wanneer deze beschadigd is. Hoe ouder een muur is, hoe groter de kans dat hij in de loop van de tijd beschadigd raakt. Dit kan verschillende oorzaak hebben, zoals de invloed van temperatuurverschillen of de groei van klimop. De oorzaak kan echter ook liggen in een constructiefout of een lekkende dakgoot. In alle gevallen heeft de muur een zwakke plek waardoor neerslag naar binnen kan dringen.

 

Doorslaand vocht herkennen

Wanneer u binnenshuis last heeft van vochtproblemen, dan kan het goed zijn dat u last heeft van doorslaand vocht. Een hoge luchtvochtigheid kan resulteren in vochtplekken, schimmel, afbladderend behang, een aangetaste verflaag en afbrokkelend stucwerk. Dit zijn allemaal tekenen van herkenning. Ook aan de buitenzijde kunt u zien of u last heeft van doorslaand vocht, bijvoorbeeld door scheuren in het metselwerk of mos dat op de muren groeit.

 

Gevaren

Vocht veroorzaakt veel vervelende problemen. Uw muren blijven niet langer netjes: verf, stucwerk en behang worden aangetast. Ook uw parket trekt krom en uw inboedel heeft eronder te lijden. Het huis gaat muf ruiken. Bovendien is een ruimte met veel vocht is moeilijk te verwarmen, waardoor uw stookkosten zullen toenemen. Ook kan vocht gezondheidsproblemen veroorzaken.

Heeft u eenmaal te maken met doorslaand vocht? Dan zullen de problemen alleen maar toenemen als u geen actie onderneemt. De problemen doen zich voor bij neerslag en door erosie wordt de schade groter, waardoor steeds meer vocht uw huis binnendringt. 

 

Oplossingen/behandeling

Wanneer uw metselwerk beschadigd is, is het allereerst van belang dat deze schade wordt hersteld. Verder kan het helpen om de isolatie van uw woning te verbeteren. Na het herstellen van de schade kunt u uw muren laten impregneren, waarbij de buitenmuur wordt voorzien van een waterafstotende laag. 

 

Het gevaar van doorslaand vocht voor de bouwconstructie

Vocht is een probleem dat niet kan worden genegeerd. Het geeft talloze vervelende problemen, omdat zout en zuren in het vocht de muren aantasten. Zo zal uw behang en uw verf gaan afbladderen en beschadigen. Ook stuclagen worden aangetast en metaal kan gaan roesten. In het ergste geval tast vocht de constructie van een gebouw aan, met alle gevaarlijke en kostbare gevolgen van dien. Verder kunt u last krijgen van schimmels, wat slecht is voor uw gezondheid.

 

Rekening houden met koudebruggen bij nieuwbouw

Ook wanneer goed isolatiemateriaal wordt gebruikt, kan het zijn dat de isolatie van een gebouw niet optimaal is. Als de isolatie van een muur niet goed aansluit op die van een vloer of een raam, dan is een klein oppervlak niet goed geïsoleerd. Dit heet een koudebrug. Door een koudebrug gaat warmte snel verloren, ook ontstaat hier sneller condensvorming. Vooral in oudere gebouwen komen koudebruggen voor. Bij nieuwbouw  wordt rekening gehouden met dit fenomeen. Daarom zijn nieuwbouwhuizen veel beter geïsoleerd dan oudere woningen.

 


Begin met uw offerteaanvraag Dakwerken Vochtbestrijding